
13 de desembre 2004
L’assemblea de IU

28 de novembre 2004
El valencià, bé gràcies
se leyeron pancartas como «Carod terrorista, Zapatero su marioneta» o «Zapatero: respeta la Constitución», y se escucharon toda clase de insultos contra ambos líderes.
En resum, que encara patim les conseqüències d'una transició política mal feta i mal acabada. I d'un PSOE que en els anys vuitanta fou, com sembla que tornarà a ser ara, covard. El problema de València es deu, segons la meva opinió, a un senyor que presidí la Generalitat com a cap de llista del PSPV-PSOE des de 1982 fins a 1991:Joan Lerma

15 de novembre 2004
Els pressupostos de la Comunitat Autònoma

24 d’octubre 2004
Vint-i-quatre d’octubre

13 d’octubre 2004
Bono i la División Azul
PD S’imaginen que el ministre de defensa alemany fes desfilar a antics membres de les SS com a símbol de «reconciliació»...


05 d’octubre 2004
La «ikastolización» de Jaume Matas

28 de setembre 2004
Els primers pressupostos del PSOE
Article134
1. Correspon al Govern d’elaborar els pressuposts generals de l'Estat, i a les Corts Generals d’examinar-los, esmenar-los i aprovar-los.
2. Els pressuposts generals de l'Estat tindran caràcter anual, inclouran la totalitat de les despeses i els ingressos del sector públic estatal i s'hi consignarà l'import dels beneficis fiscals que afectin els tributs de l'Estat.[...]
Així, tots els projectes polítics del pròxim any, passen per les partides que s’incloguin als comptes públics. Des de el possible tancament d’Izar, fins als doblers de què disposarà la Casa Reial pel Príncep i na Letizia. D’aquesta forma, la negociació d’aquestes setmanes serà cabdal pel futur de l’Estat. I es dóna una situació prou curiosa. Un polític neoliberal, com en Solbes, s’ha de seure amb forces d’esquerra alternativa com ERC i IU. Això, en més de vint-i-cinc anys de Constitució, no havia esdevingut mai. S’ha d’agrair enormement que el president Zapatero hagi actuat, prioritzant la negociació amb l’esquerra parlamentària, de manera antitètica del que fes l’expresident González fa dotze anys. Hem de recordar que Felipe preferí fer un pressupostos amb CiU durant quatre anys, que pactar-los amb IU. Una de les conseqüències d’aquest pacte de la dreta regionalista amb els socialdemòcrates encara les petim ara: la creació de les ETTs (Empreses de Traficants de Treballadors, en terminologia sindical).



19 de setembre 2004
El català a la nova Europa

11 de setembre 2004
Onze de setembre

01 de setembre 2004
Homenatge republicà
«Homenaje del Ayuntamiento de París a los españoles que liberaron la ciudad del dominio nazi [...]»
Quan vaig sentir això em vaig quedar amb la boca oberta. Sabia que hi havia un desconeixement–manipulació de la història recent, però no m’esperava que s’arribés a n’aquests extrems. I perquè afirmo rotund això? Anem a veure; els que alliberaren París, no eren espanyols, eren republicans que havien nascut a l’Estat espanyol. Pel que no ho sàpiguen, uns dels primers decrets repressors que va aprovar en Franco i els feixistes després d’haver guanyat la guerra fou un que va llevar la nacionalitat espanyola als «rojos» que s’havien exiliat. Així, el republicans exiliats eren jurídicament apàtrides. I això no fou un fet baladí o anecdòtic ja que, a títol d’exemple, els nazis es justificaren en aquesta falta de nacionalitat per assassinar a milers de republicans als camps de concentració, Mathausen al cap davant. Si llavors l’Estat espanyol els va negar la nacionalitat, governés qui governés, ara no ha de pretendre reclamar la seva obra. Una tasca bèlica resistent que fou una contribució a la República i a la lluita antifeixista sense cap intenció d’espanyolitat (els nacionales eren els altres). A més, s’ha de recordar que el primer tanc que va entrar al París alliberat es deia Gernika, i estava pilotat per gudarris del Partit Nacionalista Basc, però això ja és una altra història.

29 d’agost 2004
La reforma del Senat

16 d’agost 2004
Chávez, el referèndum i la revolució

07 d’agost 2004
El capellà de Bailén
Bé, el cas mereix comentari apart i profund. Analitzem, seguidament, un grapat de consideracions sobre aquests fets:
Primer: Per quin motiu assistiren les autoritats militars i civils, amb caràcter oficial i fent ús i ostentació dels seus càrrecs, a una cerimònia religiosa?
Segon: Suposant que hi assistissin degut a la seva condició no de polítics i funcionaris de l’Estat, sinó amb caràcter de creients; per quin motiu s’ofenen de què un mossèn citi textos religiosos pacifistes? O no és el cristianisme, en totes les seves variants, una religió que s’ha fonamentat en la pau i en l’estima al pròxim? Per ventura és que tants de segles de corrupció al Vaticà han fet oblidar a alguns les ensenyances de Jesús de Natzarè.
Tercer: Qui és un ajuntament i un militar per dir a una associació religiosa com és l’església catòlica el que ha de fer amb els seus empleats?
Bé, podríem comentar moltíssimes més coses sobre aquest cas, emperò considero que es poden resumir en una: a veure quan aconseguirem tenir un Estat autènticament laic que separi, de manera radical, església i Estat. Donem a Déu el que és de Déu, i al Cèsar el que és del Cèsar...
06 d’agost 2004
El pacte vergonyant

24 de juliol 2004
La medalla
Aquesta setmana s'ha produït un nou escàndol en relació a l’expresident Aznar. Així, la Cadena Ser ha publicat les factures que demostren que s’han destinat a prop de 700.000 € de doblers públics per promocionar la medalla que, a títol individual, volia aconseguir el gran amic de George Bush el senyor Aznar. A més de consideracions morals i polítiques, prou òbvies, aquests fets també poden tenir serioses conseqüències jurídiques. D’aquesta forma, molt probablement, s’hauria pogut cometre un delicte de malversació de cabdals públics a més d’un delicte de falsedat documental. Con dic, fets prou greus i que necessiten una ràpida resposta per part de les autoritats judicials i polítiques.

18 de juliol 2004
Els papers del senyor Aznar
L’ex–president del Govern espanyol, José María Aznar, ha fet unes importants declaracions a l’emissora colombiana Ràdio Caracol. Així, el dirigent popular ha insinuat que se n’havia duit a casa seva documents secrets en relació als atemptats de dia onze de març. La notícia l’ha recollida en aquests termes el diari electrònic Vilaweb:
L'ex-president espanyol, José María Aznar, admet que es va endur documents del CNI: L'ex-president espanyol, José María Aznar, ha admès que es va endur documents del CNI referents a la investigació de l'11-M. Aznar ha fet aquestes declaracions en una emissora de ràdio colombiana, Radio Caracol.
De confirmar-se, això és un acte gravíssim. El senyor Aznar estaria cometent un delicte penal. Esperem que la fiscalia es posi en marxa i aclareixi els fets, processant, si es necessari, a l’ex–president. Al marge de les conseqüències jurídiques que suposa un robatori de documentació oficial i secreta hi ha una qüestió ètica–política de major substància. De ser veres les seves declaracions, l’actuació del polític popular implica una visió patrimonialista del càrrec públic. Això és impensable en democràcies avançades. Però aquí, en assumptes de papers, ja en tenim tradició: qualcú se’n recorda ara de la vergonya del papers de
PS Pels despistats, posso l’article del Codi Penal del 1995 que seria d’aplicació al senyor Aznar si fos processat:
Artículo 413.
La autoridad o funcionario público que, a sabiendas, sustrajere, destruyere, inutilizare u ocultare, total o parcialmente, documentos cuya custodia le esté encomendada por razón de su cargo, incurrirá en las penas de prisión de uno a cuatro años, multa de siete a veinticuatro meses, e inhabilitación especial para empleo o cargo público por tiempo de tres a seis años.
![]()
10 de juliol 2004
Un govern i un bordell
PS:
Enllaç al bordell
Llibre de visites del bordell (hi ha signat qualque mallorquí).
07 de juliol 2004
ERC-PSM
05 de juliol 2004
ERC i l’assemblearisme
Bé doncs, aquest cap de setmana ERC ha celebrat el seu congrés i ha estat força polèmic. El caporals del partit volien imposar que a partir d’aquest congrés els pròxims que es celebressin no fossin per un sistema assembleari, sinó que estassin conformats per delegats. Això suposaria que no hi poguessin participar al congrés tots els militants que ho volguessin, sinó que només tinguessin accés, veu i vot els delegats triats prèviament en eleccions o assemblees primàries. Dissabte, contra tot pronòstic i després d’un profund debat, les bases del partit han tomat la iniciativa de la cúpula directiva. Així, per 628 vots front a 498, els pròxims congressos continuaran sent conformats per assemblees de militants. Com element simbòlic, l’esmena de rebuig als delegats la va defensar un militant anònim i sense cap sou ni càrrec: Marc Marsal. A més, i com instrument d’aprofundiment democràtic, s’ha establert que els càrrecs de president i secretari general seran elegits mitjançant sufragi universal. I com afegit, un 10 per cent dels afiliats podran convocar referèndums sobre els grans temes que afectin al partit. D’aquest forma, i en una època en què les direccions dels partits fan el que volen, ERC continua, seguint la seva vella tradició esquerrana, en una actitud anormalment democràtica i partitipativa.

03 de juliol 2004
El Gran Germà als USA

30 de juny 2004
El franquisme a Mallorca
- Y desde que los detuvieron hasta que los asesinaron ¿Qué pasó?
- Primero los llevaron a Falange y les dieron de beber aceite de ricino. Luego, al conco Joan se lo llevaron a lo que llamábamos «Hospital», que era una especie de hospicio. Y al conco Climent al cuartel de la Guardia Civil.
- ¿Y qué pasó?
- Al conco en Climent le obligaron a borrar con la nariz, con las mejillas y con la boca, una hoz y un martillo que habían pintado en la pared cuando las últimas elecciones […] mientras, había mujeres que saltaban de alegría: «Matau-los, matau-los». Por la noche mi madre fue a visitarlos […]
- ¿Fueron ustedes a despedirlos?
- Mi madre, con la esposa del conco en Climent, su hijo y su cuñado, estuvieron en la estación, que estaba abarrotada. «Hi havia tot el poble: matau-los, matau-los». Esto ocurría el 22. Y el 23 ya estaban en el cementerio de Palma.
- ¿Y dónde hallaron ustedes un poco de consuelo?
- En la iglesia, no. Don Lluís Crespí, el rector, encrespó más los ánimos. En los vecinos, tampoco. Delante de mi casa vivía una mujer que tenía una nietecita de dos meses y a voz en grito le hacía mimaduras: «Marieta, digues “Arriba España”. Esta es la consideración que nos tenían. A los diez días de la muerte de mis tíos el ayuntamiento convocó al pueblo para derribar lo poco que se había construido de la plaza de abastos. La gente acudió en masa. Y trasladó en carro los escombros hasta el solar en donde se habían iniciado las obras del grupo escolar.
El Dominical de Ultima Hora; diumenge 27 de juny de 2004; pàgina VI.
27 de juny 2004
Per una Llei de violència domèstica
Qualcú pensarà: idò, quina solució hi cap? Jo proposo una regulació integral que combati tota la violència domèstica; no tant sols allò que el Govern espanyol diu “violencia de genero”. S’hauria de tractar de manera conjunta: la violència home-dona; la violència dona-home; i la violència, en seu familiar, contra els nins, ancians i minusvàlids. Fugir d’aquesta solució és, segons la meva opinió, incórrer en una demagògia populista totalment inapropiada (a més de ser molt probablement inconstitucional).
22 de juny 2004
El futbol i l'opi del poble
La resposta a les preguntes anteriorment formulades em sembla que és negativa. Idò bé, per quin motiu els principals problemes del vuitanta per cent de la població són obviats als mitjans de comunicació? Per quin motiu està tot emmascarat per una qüestió intranscendent com és el futbol mercenari i professional? La solució està, com casi sempre, està a l’antiguitat clàssica. A la República i l’Imperi Romà, per mantenir tranquils i dòcils als proletarii, els Edils pagaven el panem et circenses. Blat i circ un temps; ara subsidis i futbol. I tots contents.
PS M’encanta el futbol, un espectacle èpic esplendorós. No obstant, sé distingir bé l’esport d’un negoci que permet a 22 mercenaris cobrar en un dia el que guanyarà un treballador en tota la seva vida.
PS2 Quan s’investigaran les fortunes produïdes arran de la droga i de l’especulació immobiliària i que ara estan invertides a les SAD?

21 de juny 2004
Un Constitució per Europa
Al marge de qüestions ideològic–polítiques ara comença una època jurídicament complicada en el procés d’entrada en vigor de la Constitució. Aquest període, que a ben segur durarà més de dos anys, vindrà marcat per les ratificacions que s’han de dur a terme per part dels parlaments o pobles de cada un dels Estats de la Unió. El problema irresolt és el següent: què passarà si hi ha qualque Estat que no ratifiqui la Constitució? El dubte està pendent. Hi ha Estats, com per exemple Gran Bretanya, allà a on es veu a priori ben difícil la ratificació pel poble anglès en referèndum. No obstant, tota aquesta problemàtica és producte de les dificultats inherents del procés de construcció europea tal i com s’ha plantejat. Si s’hagués dut a terme el procés constituent per part dels pobles d’Europa, sobre la base dels ciutadans, el que hagués estat ideal hauria sigut un referèndum unitari a tota la Unió per ratificar d’un sol cop el nou text constitucional. Pel contrari, ja que s’ha construït una Unió estatista, ara hem de patir les dificultats de seguir la burocràcia estatal multiplicada per vint-i-cinc.

19 de juny 2004
El transvasament aturat
PS Que tothom se’n recordi de les declaracions que va fer el ministre d’agricultura, el popular Arias Cañete, a Jumilla (Murcia) l’any 2000:
"No, salir, sale por cojones... Porque el Plan Hidrológico o sale en esta legislatura o no sale nunca. Porque pasan dos cosas: que tenemos mayoría y hemos perdido en Aragón. Yo se lo digo ahora que va a ser así. Esta vez sale por narices...En diciembre sale de las Cortes y entra a tramitarse la ley, que va a ser un paseo militar. Tenga usted la seguridad que el presidente ha dicho en el Consejo de Ministros .-estando yo- que esto salía por huevos."

17 de juny 2004
30 diputats al Congrés
15 de juny 2004
Emilia Casas, nova presidenta del Constitucional
13 de juny 2004
Resultats al País: Revolució
Resultats electorals a l'Estat
Els capellans i la jornada de reflexió
12 de juny 2004
Jornada de reflexió
Au idò, a reflexionar i diumenge eleccions...

11 de juny 2004
Derrota estrepitosa del laborisme
El paper que té ara el Partit Laborista és difícil. Blair ha traït la tradició històrica del laborisme britànic. El Primer Ministre britànic es fonamentà en l’obra d’Anthony Guiddens per articular una pretesa «tercera via» que no era més que un liberalisme pur i dur. A més, ha adoptat una postura imperialista i antidemocràtica en la guerra iraquiana. L’única possibilitat pels laboristes és la dimissió d’en Blair de cara a les pròximes eleccions generals de l’any que ve. Esperem que així esdevengui. Per últim,i com a darrer desideratum, el seu substitut hauria de ser un poc social i un poc demòcrata.

10 de juny 2004
Quo vadis PSM?
CiU: Un lobby d'interessos que va arribar a confondre el País amb ells. El seu líder és un tecnòcrata que té per ideologia la seva pròpia carrera personal. A més, son una força dretana que sempre ha servit als interessos del gran capital català i espanyol. Així, han governat Catalunya 8 anys amb els vots del PP, i el PP ha governat 8 anys amb els seus vots. Són els que ens cauen geogràficament més aprop.
PNV: El hereus dels carlins bascos. Ja es sap: Por Dios y por los Fueros... Han passat de ser els socis del PP a ser (nominalment) els seus enemics més acèrrims (per la qüestió nacional, que no per la social). El penevistes progressistes i nacionalistes se n'anaren fa anys a Eusko Alkartasuna.
BNG: Han perdut el nord fa temps. D'ença que s'ha retirat el gran Joxe Manuel Beiras no saben per on van. A n'Antxo Quintana l'he sentit un grapat de vegades i... magre, magre.
Au idò, aquests són els socis fraternals del PSM (sobretot CiU). Ahhh que ni ningú se n'oblidi de què els vots del PSM van "regalats" a CiU ja que no hi ha cap possibilitat de què un representant del PSM surti elegit diputat europeu. Bon regal, suposo que ho pagaran bé els convergents...

08 de juny 2004
Papers per a tothom?
06 de juny 2004
Una Universitat Privada a les Illes


05 de juny 2004
La Facultat de Periodisme, la UIB i el laicisme educatiu
PS: Davant els indicis patents de privatització de la Universitat, cada cop més evidents, sempre n'hi haurà que continuarem lluitant per un model educatiu laic, públic, democràtic, gratuït, català, i de qualitat.
02 de juny 2004
El català al Congrés dels Diputats
a) Manuel Marín ha fet bé. Ell és el President del Congrés, i el President del Congrés ha d'aplicar la legalitat vigent; i la legalitat vigent, en concret el Reglament del Congrés, estableix que només es pot fer servir el castellà a la Cambra Baixa.
b) Aquest Reglament, pel seu costat, és un norma totalment injusta que discrimina y ofèn a tots els ciutadans de l'Estat espanyol que no som parlants de llengua castellana. Per tant, i segons la meva opinió, hauria de ser canviat de manera immediata.
Així, i en resum, Manuel Marín ha fet el que havia de fer (valoració jurídica), maldament el seu deure hagi estat aplicar una norma injusta (valoració moral).

Seleccions esportives "autonòmiques" i Titol VIII de la Constitució
Jiménez de Parga i l'ensenyament
"Estoy indignadísimo por toda esa basura de que si los colegios religiosos eran esto o lo otro [...] Es una canallada histórica que me produce mucho dolor y no pienso tolerar"
Si hi va haver un article polèmic al llarg del procés de redacció de la Constitució aquest fou l'actual article 27 que regula el dret a l'educació. Així, el tema de l'escola privada i concertada religiosa ha provocat una importantíssima jurisprudència constitucional. D'aquesta forma, hem de considerar totalment inadequades les declaracions del President del màxim òrgan judicial espanyol. Aquells que tenen encomenada la funció d'enjudiciar casos que marcaran la vida dels ciutadans s'haurien d'abstendre de fer en públic qualsevol declaració de clar contingut polític. Es veu que el senyor Jiménez de Parga no comparteix la meva opinió...
30 de maig 2004
La directora de IB3
29 de maig 2004
Les JSIB republicanes
28 de maig 2004
Pinochet perd la immunitat
Siempre estaré junto a ustedes. Por lo menos mi recuerdo será el de un hombre digno que fue leal con la Patria.
El pueblo debe defenderse, pero no sacrificarse. El pueblo no debe dejarse arrasar ni acribillar, pero tampoco puede humillarse.
Trabajadores de mi Patria, tengo fe en Chile y su destino. Superarán otros hombres este momento gris y amargo en el que la traición pretende imponerse. Sigan ustedes sabiendo que, mucho más temprano que tarde, de nuevo se abrirán las grandes alamedas por donde pase el hombre libre, para construir una sociedad mejor.
¡Viva Chile! ¡Viva el pueblo! ¡Vivan los trabajadores!
Estas son mis últimas palabras y tengo la certeza de que mi sacrificio no será en vano, tengo la certeza de que, por lo menos, será una lección moral que castigará la felonía, la cobardía y la traición.

26 de maig 2004
Noces (IX)
25 de maig 2004
Bé per en Bono
Les Corts Valencianes i el País Valencià
23 de maig 2004
Noces (VIII)
a) Pedro Serra (l'amo del 80% dels mitjans de comunicació de les Illes Balears).
b) Gabriel Escarrer (per tots conegut, hoteler i doctor honoris causa per la UIB).
c) Juan March (El nét de "el último pirata del Mediterráneo", Juan March Ordinas, batejat amb aquest malnom per l'escriptor Manuel Domínguez Benavides allà perl'any 1934).
Convidades, segons la meva opinió, prou significatives.
Noces (VII)
Tú y yo muchacha estamos hechos de nubes
pero ¿quién nos ata?
Dame la mano y vamos a sentarnos
bajo cualquier estatua
que es tiempo de vivir y de soñar y de creer
que tiene que llover
a cántaros.
Estamos amasados con libertad, muchacha,
pero ¿quién nos ata?
Ten tu barro dispuesto, elegido tu sitio
preparada tu marcha.
Hay que doler de la vida hasta creer
que tiene que llover
a cántaros.
Ellos seguirán dormidos
en sus cuentas corrientes de seguridad.
Planearán vender la vida y la muerte y la paz.
¿Le pongo diez metros, en cómodos plazos, de felicidad?
Pero tú y yo sabemos que hay señales que anuncian
que la siesta se acaba
y que una lluvia fuerte sin bioenzimas, claro,
limpiará nuestra casa.
Hay que doler de la vida hasta creer
que tiene que llover
a cántaros.

22 de maig 2004
Noces (VI)
La España de charanga y pandereta,
cerrado y sacristía,
devota de Frascuelo y de María,
de espíritu burlón y de alma quieta,
ha de tener su mármol y su día,
su infalible mañana y su poeta.
[...]
Esa España inferior que ora y bosteza,
vieja y tahur, zaragatera y triste;
esa España inferior que ora y embiste
cuando se digna usar de la cabeza,
aún tendrá luengo parto de varones
amantes de sagradas tradiciones
y de sagradas formas y maneras;
florecerán las barbas apostólicas
y otras calvas en otras calaveras
brillarán, venerables y católicas.
[...]
Mas otra España nace,
la España del cincel y de la maza,
con esa eterna juventud que se hace
del pasado macizo de la raza.
Una España implacable y redentora,
España que alborea
con un hacha en la mano vengadora,
España de la rabia y de la idea.
Herritarren Zerrenda il·legalitzada

21 de maig 2004
Noces (V)
20 de maig 2004
Batalla de València (II)
PD. Que s'en recordi que el seu Partit, allà pel riu Túria, rep el nom oficial de Partit Socialista del País Valencià - PSOE.


Noces (IV)
No creemos ni en el origen divino del Poder, ni compartimos la aceptación de carisma alguno que privilegie a este o aquel ciudadano simplemente por razones de linaje. El principio dinástico por sí solo no hace acreedor para nosotros de poder a nadie sobre los demás ciudadanos. Menos aún podemos dar asentimiento y validez a los actos del dictador extinto que, secuestrando por la fuerza la voluntad del pueblo, y suplantando ilegitimamente su soberanía, pretendieron perpetuar sus decisiones más allá de su poderío personal despótico, frente al cual los socialistas hemos luchado constantemente [...] acaso era por esto que Pablo Iglesias exclamaba en el Parlamento el diez de enero de 1912: "No somos monárquicos porque no lo podemos ser; quien aspira a suprimir al rey del taller, no puede admitir otro rey".

19 de maig 2004
Noces (III)
Ha de crearse un Estado nuevo dentro del cual podamos vivir todos. A esto, líricamente, se suele llamar revolución. Hemos de hacer saltar la clave del arco en el cual se cifran todos los estigmas de la sífilis històrica que la estructura oficial española padece. El Estado ha de salir de la voluntad popular y ha de ser la garantía de la libertad. A esto se le llama República. Y si hemos de vivir juntos, catalanes y castellanos, respetándonos mutuamente, ha de ser en virtud de la federación y no en virtud del corrompido prestigio de instituciones extenuadas. Esta revolución que propugnamos no se dirige contra un Estado ficticio, sino contra un Estado real. Vosotros, catalanes, maldecís muy justamente del Estado español; nosotros también. Pero la frontera que divide a los amigos y enemigos del Estado español no es geográfica como la frontera lingüística sino social. Si el Estado español tiene acérrimos enemigos en Castilla, también el Estado español ha tenido (espero que no los tenga más) amigos y valedores en Cataluña, es decir, gente que ha pospuesto su catalanismo liberador a la preocupación fanática del interés de clase y se ha aliado mostruosamente con ese mismo Estado que debería considerar como su enemigo natural si escuchase su conciencia de catalanes.
En resumen: queremos la libertad catalana y la española. El medio es la revolución; el objetivo la República, y la táctica oponer una barrera incónmovible al confusionismo y a la bastardía.
Discurs d'en Manuel Azaña al restaurant Pàtria, Barcelona, 27 de març de 1930. Manuel Azaña: Discursos Políticos, Crítica, Barcelona, 2004, pàgina 75.
18 de maig 2004
Noces (II)
El federalisme, com idea popular, és, a Espanya, inseperable de la idea republicana. Un federal ha estat sempre un republicà. Republicà excels fou qui va difondre a Espanya els conceptes de fedaralitat. Republicana va esser la sola prova de federació establerta a Espanya. Més encara: el federalisme encarnà precisament en la part esquerra del republicanisme espanyol, con si diguéssim el seu progressisme, la seva escola filosòfica. La monarquia, inversament, és, a Espanya, símbol de tradició i d'uniformitat, nucli de forta i absoluta concentració, vèrtebra suprema, com digué en Maura. En la monarquia veuen els incondicionals de la vella Espanya la garantia de que la història es continuï indefinidament; veuen la monarquia com a bandera que agrupi a son entorn les cohorts de l'hegemonia castellana [...]
Article publicat el 20 de març de 1908 al diari nacionalista d'esquerres El Poble Català; Gabriel Alomar: Obres Completes, Editorial Moll, Volum III, pàgina 177.
Herritarren Zerrenda i l'estigmatització política
17 de maig 2004
Rosa Regàs, la Biblioteca Nacional i la batalla de València
-Llengua
-Nom de la Comunitat
-Bandera
En aquestes tres qüestions les esquerres, com casi sempre sol passar, vàrem sortir perdent. Així, la dreta provinciana va imposar els seus criteris i la llengua es denominà "valencià" (front al terme científic català); la Comunitat es digué "Comunidad Autónoma Valenciana" (front a la denominació històrica "País Valencià"); i la bandera no fou la senyera (emblema històric dels valencians) inventant-se una de nova: la bandera blavera. Aquesta bandera, que va servir per donar nom i definir al moviment de la dreta anticatalanista valenciana, incorporà una franja blava a les quatre barres. A més del blau, s'hi afegir un element prou simbòlic: les flors de llis, símbol borbònic. Així, l'esperit foral, austrista, maulet, popular i antiborbònic fou definitivament esclafat per la "pesta blava", tal i com la va definir l'intel·lectual valencià Joan Fuster.


Deslleialtat

Noces (I)
16 de maig 2004
Rumsfeld i les tortures a Irak
Als 30 anys d'edat Rumsfeld va obtenir una acta de congressista pel Partit Republicà, enquadrant-se ràpidament dins de la seva ala més ultraconservadora i anticomunista. L'any 1969, durant l'administració de Richard Nixon (aquell gran "demòcrata"), fou nomenat embaixador dels EE.UU davant la OTAN. Després de la caiguda d'en Nixon degut a l'escàndol Watergate fou nomenat Cap de Gabinet del Govern Republicà de Gerald Ford (1974-1975). Després, als 43 anys, accediria per primera vegada al càrrec de Secretari de Defensa dels EE.UU (1975-1977).
Bé doncs, si miram la seva biografia, veim que Rumsfeld va comandar la política de "Defensa" dels EE.UU. en la seva època més totalitaria i quasi-feixista. Fou l'època de la "Escuela de las Américas", dels agents de la CIA torturant opositors esquerrans a tota Amèrica Llatina, dels assassinats sistemàtics de polítics sudamericans propers a la URSS. A més, fou l'època dels espionatges massius de ciutadans nordamericans, de la caça de bruixes (segona part) i de la censura prèvia...
Si ens trobam davant d'una persona que té un currículum tan brillant... a qui li sorprèn, a hores d'ara, el que està passant a Irak?

15 de maig 2004
Donde dije digo digo diego
14 de maig 2004
Il·legalització de Herritarren Zerrenda
Jo, personalment, sempre he estat molt crític amb l'esmentada Llei de Partits. He considerat, des d'un començament, que era manifestament inconstitucional. Així, la meva opinió discrepa obertament amb la STC 48/2003, de 12 de març, que va confirmar la constitucionalitat de la Llei Orgànica 6/2002 de Partits Polítics (recurs presentat pel Govern Basc).Per jo, l'article 9 de l'esmentada Llei és descaradament inconstitucional degut a què estableix, tal i com argumentà el recurrent, un model de "democràcia militant".
Al marge de consideracions jurídiques, ens haurem de demanar fins a quin moment històric es podrà mantenir l'expulsió d'un 10 o 15 per cent de la població d'un determinat territori del joc electoral.
Doble volta electoral?

Coherència republicana


