22 de juny 2004

El futbol i l'opi del poble

Ahir varen eliminar la Selección Española de Fútbol. Això ha copsat tots els mitjans de comunicació. Titulars com “Catastrofe” o “Desastre nacional” han estat habituals. La Selección ha tornat a ser eliminada, com casi sempre, i què? Què suposa això per a qualsevol ciutadà mitjà? Li afecta de manera directa en la seva vida? Servirà la victòria o la derrota de la Selección per augmentar o davallar el que paga d’hipoteca un treballador? Donarà la Selección feina als aturats? Ajudarà la Selección a protegir els drets dels menors i de la gent major? Contribuirà la Selección a augmentar el nivell de cultura de l’Estat?
La resposta a les preguntes anteriorment formulades em sembla que és negativa. Idò bé, per quin motiu els principals problemes del vuitanta per cent de la població són obviats als mitjans de comunicació? Per quin motiu està tot emmascarat per una qüestió intranscendent com és el futbol mercenari i professional? La solució està, com casi sempre, està a l’antiguitat clàssica. A la República i l’Imperi Romà, per mantenir tranquils i dòcils als proletarii, els Edils pagaven el panem et circenses. Blat i circ un temps; ara subsidis i futbol. I tots contents.

PS M’encanta el futbol, un espectacle èpic esplendorós. No obstant, sé distingir bé l’esport d’un negoci que permet a 22 mercenaris cobrar en un dia el que guanyarà un treballador en tota la seva vida.

PS2 Quan s’investigaran les fortunes produïdes arran de la droga i de l’especulació immobiliària i que ara estan invertides a les SAD?