19 de juny 2004

El transvasament aturat

El transvasament de l’Ebre previst al Plan Hidrológico Nacional ha estat aturat avui pel Govern espanyol mitjançant la figura d’un Decret Llei. Això ha estat el compliment d’una de les gran promeses del PSOE i dels seus socis de governabilitat: IU i ERC. El PHN i les seves faraòniques obres implicaven dues coses. En primer lloc, era la base de grans projectes especuladors i depredadors del territori al sud de la Península (que tothom se’n recordi ara de Terra Mítica). Per un altre costat, i això sí que té una major dimensió política, el PHN era una qüestió de confrontació nacional i partidista. Es tractava, segons la visió del PP, de dur l’aigua des de territoris hostils a altres territoris afins. Així, Catalunya i Aragó, socialistes i/o nacionalistes ambdues, havien de veure com se n’anava la seva aigua cap a les populars Múrcia i Comunidad Valenciana. Com afegitó, les manifestacions antitransvasament foren emprades de manera demagògica per poder despertar, més si cap, el sentiment nacional–espanyolista a la meseta castellana. Ara, la situació sembla que ha canviat. El despropòsit ecològic i nacional que suposava el PHN ha quedat aturat. Esperem que les coses continuïn així per molt temps.

PS Que tothom se’n recordi de les declaracions que va fer el ministre d’agricultura, el popular Arias Cañete, a Jumilla (Murcia) l’any 2000:

"No, salir, sale por cojones... Porque el Plan Hidrológico o sale en esta legislatura o no sale nunca. Porque pasan dos cosas: que tenemos mayoría y hemos perdido en Aragón. Yo se lo digo ahora que va a ser así. Esta vez sale por narices...En diciembre sale de las Cortes y entra a tramitarse la ley, que va a ser un paseo militar. Tenga usted la seguridad que el presidente ha dicho en el Consejo de Ministros .-estando yo- que esto salía por huevos."