16 de maig 2004

Rumsfeld i les tortures a Irak

Avui la revista satírica nordamericana The New Yorker ha publicat la notícia de què el Secretari de Defensa dels Estats Units va autoritzar, prèvia vènia d'en George Bush, el pla sistemàtic de tortures a Irak. Molts s'han sorprès de la notícia, jo no. Qui és Donald Rumsfeld?

Als 30 anys d'edat Rumsfeld va obtenir una acta de congressista pel Partit Republicà, enquadrant-se ràpidament dins de la seva ala més ultraconservadora i anticomunista. L'any 1969, durant l'administració de Richard Nixon (aquell gran "demòcrata"), fou nomenat embaixador dels EE.UU davant la OTAN. Després de la caiguda d'en Nixon degut a l'escàndol Watergate fou nomenat Cap de Gabinet del Govern Republicà de Gerald Ford (1974-1975). Després, als 43 anys, accediria per primera vegada al càrrec de Secretari de Defensa dels EE.UU (1975-1977).

Bé doncs, si miram la seva biografia, veim que Rumsfeld va comandar la política de "Defensa" dels EE.UU. en la seva època més totalitaria i quasi-feixista. Fou l'època de la "Escuela de las Américas", dels agents de la CIA torturant opositors esquerrans a tota Amèrica Llatina, dels assassinats sistemàtics de polítics sudamericans propers a la URSS. A més, fou l'època dels espionatges massius de ciutadans nordamericans, de la caça de bruixes (segona part) i de la censura prèvia...

Si ens trobam davant d'una persona que té un currículum tan brillant... a qui li sorprèn, a hores d'ara, el que està passant a Irak?