18 de maig 2004

Noces (II)

Les relacions entre la monarquia borbònica i les nacionalitats històriques sempre han estat conflictives. Així, el republicanisme a l'Estat Espanyol sempre ha estat, com a mínim, federalitzant. D'aquesta forma, a pocs dies de les noces (feliz enlace) m'agradaria recordar unes paraules escrites pel gran socialista mallorquí Gabriel Alomar:

El federalisme, com idea popular, és, a Espanya, inseperable de la idea republicana. Un federal ha estat sempre un republicà. Republicà excels fou qui va difondre a Espanya els conceptes de fedaralitat. Republicana va esser la sola prova de federació establerta a Espanya. Més encara: el federalisme encarnà precisament en la part esquerra del republicanisme espanyol, con si diguéssim el seu progressisme, la seva escola filosòfica. La monarquia, inversament, és, a Espanya, símbol de tradició i d'uniformitat, nucli de forta i absoluta concentració, vèrtebra suprema, com digué en Maura. En la monarquia veuen els incondicionals de la vella Espanya la garantia de que la història es continuï indefinidament; veuen la monarquia com a bandera que agrupi a son entorn les cohorts de l'hegemonia castellana [...]

Article publicat el 20 de març de 1908 al diari nacionalista d'esquerres El Poble Català; Gabriel Alomar: Obres Completes, Editorial Moll, Volum III, pàgina 177.