14 de maig 2004

Il·legalització de Herritarren Zerrenda

Avui el Govern Espanyol ha anunciat que procedirà a instar davant el Tribunal Suprem la il·legalització de Herritarren Zerrenda (llista electoral independent de l'esquerra abertzale a les pròximes eleccions europees). De confirmar-se la il·legalització, seria una aplicació més de la Llei de Partits Polítics, suposant una continuació de una situació extraordinària en qualsevol democràcia liberal burgesa: l'expulsió d'un determinat col·lectiu polític del joc participatiu.
Jo, personalment, sempre he estat molt crític amb l'esmentada Llei de Partits. He considerat, des d'un començament, que era manifestament inconstitucional. Així, la meva opinió discrepa obertament amb la STC 48/2003, de 12 de març, que va confirmar la constitucionalitat de la Llei Orgànica 6/2002 de Partits Polítics (recurs presentat pel Govern Basc).Per jo, l'article 9 de l'esmentada Llei és descaradament inconstitucional degut a què estableix, tal i com argumentà el recurrent, un model de "democràcia militant".
Al marge de consideracions jurídiques, ens haurem de demanar fins a quin moment històric es podrà mantenir l'expulsió d'un 10 o 15 per cent de la població d'un determinat territori del joc electoral.