28 de setembre 2004

Els primers pressupostos del PSOE

En aquests moments s’estan negociant els suports parlamentaris dels que podrien ser els primers pressupostos d’esquerres que s’aprovaran en els darrers vuit anys. S’ha de tenir present que la Llei de Pressupostos és, sense cap dubte, la llei més important que adopta el Congrés al cap de l’any en el terreny econòmic. Recordem que l’article 143 de la Constitució estableix, en el seu article 134, el següent:
Article134
1. Correspon al Govern d’elaborar els pressuposts generals de l'Estat, i a les Corts Generals d’examinar-los, esmenar-los i aprovar-los.
2. Els pressuposts generals de l'Estat tindran caràcter anual, inclouran la totalitat de les despeses i els ingressos del sector públic estatal i s'hi consignarà l'import dels beneficis fiscals que afectin els tributs de l'Estat.[...]

Així, tots els projectes polítics del pròxim any, passen per les partides que s’incloguin als comptes públics. Des de el possible tancament d’Izar, fins als doblers de què disposarà la Casa Reial pel Príncep i na Letizia. D’aquesta forma, la negociació d’aquestes setmanes serà cabdal pel futur de l’Estat. I es dóna una situació prou curiosa. Un polític neoliberal, com en Solbes, s’ha de seure amb forces d’esquerra alternativa com ERC i IU. Això, en més de vint-i-cinc anys de Constitució, no havia esdevingut mai. S’ha d’agrair enormement que el president Zapatero hagi actuat, prioritzant la negociació amb l’esquerra parlamentària, de manera antitètica del que fes l’expresident González fa dotze anys. Hem de recordar que Felipe preferí fer un pressupostos amb CiU durant quatre anys, que pactar-los amb IU. Una de les conseqüències d’aquest pacte de la dreta regionalista amb els socialdemòcrates encara les petim ara: la creació de les ETTs (Empreses de Traficants de Treballadors, en terminologia sindical).