13 de desembre 2010

A on és l'esquerra?

"La recuperación de la cultura es la primera premisa para recuperar la política de izquierda. Todos dicen que se debe mirar al centro, yo creo que se debe empezar por recuperar la izquierda". 

Stefano Rodotà, professor emèrit de la Universitat de La Sapienza i coautor de la Carta Fonamental de Drets de la Unió Europea a El País de 12 de desembre dixit.

N'estic fart que la resposta a una crisi econòmica espectacular que ha provocat la dreta siguin solucions d'extrema dreta. Els drets socials que han costat segles aconseguir ara seran eliminats sota la premissa de la necessària recuperació. Els que ens ho recepten són els mateixos que propugnaven la privatització dels beneficis de les grans empreses en èpoques de bonança. Aquest és el capitalisme del segle XXI, un capitalisme que privatitza els beneficis i socialitza les pèrdues amb fons públics. I jo em deman: a on és l'esquerra davant tot això? Ja no em referesc a l'esquerra partidista, en bona mesura aburgesada i convertida en multinacionals els socialdemòcrates o en sopa de lletres els socialistes, sinó a l'esquerra social. És necessari vertebrar, ara més que mai, a la intel·lectualitat crítica i que es faci una passi cap endavant reivindicant el llegat de l'esquerra, el seu passat gloriós, i, sobretot, el seu futur, un futur que hem de construir entre tots per aspirar a forjar una societat més justa.