06 de juny 2006

Manifest contra la reforma laboral


Com molts de vosaltres sabreu no fa gaire el govern espanyol, juntament amb la gran patronal CEOE-CEPYME i els sindicats estatals i estatalistes CCOO i UGT, signaren un acord per reformar el mercat de treball. Les organitzacions sindicals minoritàries, entre elles l'STEI-i a la qual jo milit, ens hem oposat a n'aquest acord per una sèrie de motius que conformen un manifest que seguidament reproduesc per a qui li pugui interessar:


PER QUÈ REBUTGEM LA REFORMA LABORAL 2006



Les organitzacions sindicals, polítiques i socials que signam conjuntament aquest document volem denunciar davant els treballadors i treballadores, i davant el conjunt de la societat de les Illes Balears, el frau social que suposa l'anomenada "Reforma Laboral 2006", que el passat dia 9 de Maig de 2006 va ser signada pels dirigents de CC.OO. i UGT, amb els representants patronals i del Govern, i amb el beneplàcit de la majoria dels partits polítics, en el palau de la Moncloa. Les raons del nostre rebuig les podem resumir en:



1. Perquè, lluny de crear ocupació estable, generalitza l'abaratiment dels acomiadaments. El contracte laboral que ara es pretén generalitzar (anomenat de "foment de l'ocupació", amb compensacions de 33 dies/any per acomiadament, amb un màxim de 24 mensualitats) duu nou anys fracassant. Des de 1997 no ha aconseguit reduir la temporalitat (actualment del 34%, quan la mitjana de la UE és del 14%) i només ha anat substituint al contracte ordinari (de 45 dies/any d'indemnització per acomiadament improcedent, amb un màxim de 42 mensualitats).



2. Perquè aquesta nova Reforma, com les anteriors, està feta a mesura dels interessos econòmics de l'empresariat. Sense cap tipus d'obligacions, i amb les promeses de sempre, els empresaris es beneficien d'una altra enorme quantitat de doblers, de tota la ciutadania, a base d'exempcions i bonificacions. Basta recordar que, des de 1998, a les patronals se les ha bonificat gairebé 18.000 milions d'euros de les quotes de la Seguretat Social, amb una partida addicional, per a 2006, d'altres 2.500 milions d'euros.



3. Perquè els aspectes "positius" de la Reforma Laboral 2006 només són parcials, i intenten ocultar la gravetat d'aquest nou frau social. En efecte, tant l'atenció per atur per a les persones majors de 45 anys, com l'increment de prestacions del Fons de Garantia Salarial, com el creixement de les partides dedicades al servei públic d'ocupació i Inspecció de Treball, sent positives, no són mesures orientades a combatre la precarietat laboral i social, principal problema dels treballadors i de les treballadores. Bé al contrari, com en reformes laborals anteriors, suposen una cortina de fum que intenta dissimular la gravetat de les reculades contingudes en aquesta nova reforma.



4. Perquè els signants no han volgut entrar a limitar i controlar la proliferació dels abusos de les contractes i subcontractes, amb la creixent generació, per part d'aquestes, de precarietat i sinistralitat laboral. Per contra, es legalitza l'enorme frau que, en matèria de contractació, que es comet per part de l'empresariat, a més de beneir i fomentar l'activitat de les ETT's, com gestores legals de tràfic i cessió de mà d'obra dòcil i productiva.



5. Perquè els continguts de la Reforma Laboral 2006 no han estat consultats amb ningú. Ni la pròpia afiliació de CC.OO. i UGT ha estat informada, ni de bon tros, ha decidit. El secretisme d'aquest nou acord és un clar símptoma d'una negociació vergonyosa, i del negatiu del seu resultat, per al conjunt dels treballadors i les treballadores. Per això, la Reforma Laboral 2006 no només suposa un frau antisocial, sinó també una operació absolutament antidemocràtica.



Per totes aquestes raons, les entitats que signem aquest document hem acordat que, en un marc d'unitat d'acció sindical i social, fer una crida d'atenció sobre la gravetat d'aquest nou acord, contrari als interessos de la classe treballadora i de la majoria de la ciutadania. Així mateix, volem denunciar les polítiques desenvolupades per les direccions de CC.OO. i UGT, en una línia de col·laboració amb el capital que ja dura 30 anys, que també en aquests darrers dies ha suposat el pacte, a la baixa, de les pensions. Aquestes polítiques han afavorit l'explotació creixent de les treballadores i els treballadors, la precarietat i sinistralitat, amb els drets laborals cada vegada més retallats, i cada vegada més afeblits els mecanismes de defensa sindical.



Reivindicam la dignitat de la gent treballadora, la defensa dels drets laborals i socials, i del necessari repartiment equitatiu del treball i de la riquesa, que els treballadors i treballadores generem. Per a això, cridam a tots els treballadors i treballadores de les Illes Balears a manifestar-nos unànimement PELS NOSTRES DRETS, CONTRA AQUESTA NOVA REFORMA LABORAL, I TAMBÉ CONTRA L'ANOMENADA DIRECTIVA BOLKESTEIN que propicia la privatització dels serveis públics, recentment aprovada pel Consell Europeu.

STEI-i, CNT, CGT, UOB, Sind.Tècnics, ERC, JERC, Corrent Roja, (i altres)