02 de juliol 2016

Units, podem més?

Article publicat al Diario de Mallorca de 2 de juliol de 2016, pàgina 29:


Units, Podem Més?
Antoni Bennàssar Moyà

Passades les eleccions del 26J, toca fer una anàlisi en profunditat del resultat  de les mateixes i dels efectes que tindrà pel futur de l’esquerra alternativa a les Illes Balears. A l’àmbit illenc, la coalició entre Podem, Més i Esquerra Unida, clarament no ha funcionat. Gairebé 40.000 vots s’han perdut en relació a fa sis mesos. Ara ve el moment en què, des de la serenor, s’han d’analitzar les causes que ens han dut a aquesta pèrdua de votants que no ha permès fer el somiat (i necessari per pura oxigenació democràtica) “sorpasso” electoral al Partit Popular a les Illes Balears. Crec que ha arribat el moment de fer, fugint del caïnisme típic de l’esquerra, però també de l’autocomplaença i del paternalisme envers l’electorat, una autocrítica profunda de les coses que ens han fallat i que han conduït a què no es mobilitzessin desenes de milers de ciutadans que fa menys de mig any confiaren, aquell cop sí, separadament en els projectes polítics que representen a l’esquerra alternativa, transformadora, i sobiranista a aquesta terra.

La meva primera experiència política, ara ja fa més de deu anys, fou al BLOC per Mallorca, i allà vaig aprendre dolorosament que la suma de sigles de partits polítics, si no es fa des de la base i de forma cohesionada, no implica la suma de vots, ni molt manco, sinó que, ans al contrari, pot provocar just l’efecte antitètic, generant una pèrdua massiva de votants desencantats. Sóc un ferm defensor dels projectes d’unitat popular; però la unitat popular ha de partir de les bases cap a les cúpules, i no a l’inrevés. Negociar una candidatura verticalment, pactant llistes en reunions de despatx, és propi, sens dubte, de la “vella política”. Quan hom ha rellegit els documents polítics vigents de Podemos, aprovats ara fa menys de dos anys a Vistalegre, veu com, en repetides ocasions, es diu que una candidatura d’unitat popular no pot ser, en cap cas, una suma de sigles o de partits, sinó que ha de néixer de la ciutadania, sense que hi hagi quotes partidistes en el seu si. A més, la marca definitòria de la “unitat popular”, segons els documents fundacionals de Podemos, és que tots els membres de les llistes electorals de la candidatura d’unitat popular siguin elegits ad hoc mitjançant un procés de primàries obertes a tota la ciutadania sense tenir en compte la militància partidista originària dels candidats presentats. Pels motius que siguin, com es sap, el procés de constitució de “Units Podem Més” no es va fer seguint aquests principis, i ara s’han d’analitzar, internament i des de l’autocrítica constructiva, les conseqüències d’aquesta decisió.

A ben segur, la davallada de votants el 26J no es deu a una única causa, sinó a múltiples; i és ben cert també que l’èxit té mil pares i el fracàs és orfe. En tot cas, sí que és cert i segur, que la única solució possible, si es vol redreçar el rumb i rellançar el projecte polític mirant el futur és tornar a les bases originàries del moviment. I el projecte polític original de Podem, partia, no ho oblidem, de l’horitzontalitat; la participació permanent de les bases; i la transversalitat social tant de la militància com dels votants potencials. La participació institucional viscuda en el darrer any, i la conversió d’un moviment social en un partit polític clàssic, ha fet que es reprodueixin inconscientment els vicis propis de la “vella política” i això ha provocat, sens dubte, el desencís creixent entre una part important del membres de base de l’organització. Ara ens toca revertir aquesta situació, i, sens dubte, es pot fer. Només tornant als orígens, impulsant una altra manera de fer política sorgida de les preocupacions i anhels reals del carrer, podrem recobrar la necessària il·lusió que ens pot dur a l’esquerra alternativa, a mig termini, a ser la primera força política a les Illes Balears.