30 de maig 2007

Crònica d'una jornada electoral

Me pos a escriure, passades ja les dotze de la nit del dimecres 30 de maig de 2007, després d'uns dies molt intensos. Divendres, trobada d'apoderats, la gent molt nirviosa pel tema del vot per correu. Dissabte, preparant la jornada de diumenge. Diumenge, 12 hores al col·legi de Son Ferriol fent d'apoderat. Escrutini i començaren a arribar les males notícies. A Son Ferriol (feu pepero) els vots no foren especialment bons. Ràdios en marxa, ens diuen que hi pot haver un desastre i que el PP governi per tot. Primeres llàgrimes entre els apoderats, joves la majoria, del BLOC a Son Ferriol. Sense gaires ànims partim cap al Restaurant Pequeño Mundo que està aprop, just davant el Carrefour Coll den Rabassa. Allà un drama, la gent decebuda, pensant en un futur ple de blau del PP. Nines plorant pels cantons, males cares, i sentiment de decepció. Molts se n'anaven ja. Pugen els candidats, Eber el primer. Unes paraules. Joana Lluïsa el segueix en els discursos. Diu que hem fet una gran campanya i que no ens hem de sentir tristos. Entra corrent Andreu Caballero, el nostre cap de premsa. Puja i dóna a Biel Barceló un paperet blanc. Veig que en Biel s'emociona, aquí ha passat cosa. Es demana el micròfon. No escolteu IB3, no escolteu IB3, pujam al quart diputat i el PP, amb aquest resultat, ha perdut la majoria absoluta. Són les tantes de la nit. La gent, després de tant de patiment, romp amb eufòria. Abraçades, moltes llàgrimes, amics plorant com a nins, i en aquest cas d'alegria. El PP ha perdut la majoria, hi ha possibilitat de Pacte de Progrés. Comencen els càntics, "BLOC", "BLOC", "BLOC". El BLOC, no fa un any que era un simple projecte, ara és el crit de guerra de l'esquerra nacional i alternativa d'aquest País. Les abraçades es succeeixen, les teles connecten en directe. Apareixen les estelades, les banderes tricolors i una bandera roja, amb la falç i el martell, onejant al vent, totes elles enmig d'un munt de banderes verdes del BLOC. La gent s'abraça emocionada, els càntics es fan més i més forts: "Front Popular", "BLOC Nacional i de Progrés", "Ni Matas ni Cirer, el PP al carrer", i, sobretot,"Adéu PP, Adéu". Apareix en Jaume Matas per IB3, la "seva" televisió. La cara és de derrotat. Els joves del BLOC canten "Rasputín, Rasputín" i "El teu palau, te l'hem d'expropiar". Antoni Noguera, el secretari general dels Joves d'Esquerra Nacionalista, treu una botella de cava (català, of course). L'obri després de remenar-la i em deixa xop. Les notícies es succeïxen: hem guanyat Formentera, Eivissa també, Menorca es roja, el PP ha perdut Sa Pobla, Sant Joan, en Pere Rotger ha davallat a Inca... El Pequeño Mundo és una festa roja i quatribarrada. És de matinada, es mou el vent, "aire fresc". Un aire fresc que pot desallotjar al PP del poder. Esperem que així sigui.

Jo continuaré fent feina, dilluns ja en vaig fer i demà, avui ja, a les 7 estaré en peu per anar cap al Parlament que es fa l'escrutini general per part de la Junta Provincial. Lluitarem fins el darrer vot, ja que per un 0,1% no tenim el quart conseller. Ara, a recuperar-me de l'escanyament de gargamella, a superar la tensió de les jornades passades, a continuar fent feina i a treballar, en la mesura de les meves modestes possibilitats, per a què el BLOC sigui una alternativa de canvi, amb molt bon futur, a n'aquest País. Salut i BLOC companys.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Benvolgut i respectat professor de dret constitucional soc un estudiant de segon de dret i acab de llegir el seu darrrer "post" i no troba voste que un partit ha de treballar per cada dia tenir mes suport del electorat? i no alegrar-se de la "derrota" dels altres partits,concretament del PP, trob que el joc politic no es una lliga que el madrid prefereix no guanyar,si veu baixar el barça a segona.A mes aquesta derrota del PP no ha suposat un increment del BLOC al contrari ha baixat en nombre de escons..per tant no entenc el motiu de la alegria del seu partit.Es veu una esquerra mallorquina molt marxista gens progresista i que no arriba ni convenç a la societat i aixi es reflexa en els resultats electorals.Fins aqui la meva opinio,gracies.

Anònim ha dit...

Benvolgut i respectat professor de dret constitucional soc un estudiant de dret i acab de llegir el seu darrrer "post" i no troba voste que un partit ha de treballar per cada dia tenir mes suport del electorat? i no alegrar-se de la "derrota" dels altres partits,concretament del PP, trob que el joc politic no es una lliga que el madrid prefereix no guanyar,si veu baixar el barça a segona.A mes aquesta derrota del PP no ha suposat un increment del BLOC al contrari ha baixat en nombre de escons..per tant no entenc el motiu de la alegria del seu partit.Es veu una esquerra mallorquina molt marxista gens progresista i que no arriba ni convenç a la societat i aixi es reflexa en els resultats electorals.Fins aqui la meva opinio,gracies.

Toni Bennàssar ha dit...

Benvolgut Anònim;

L'alegria que es va desfermar l'inobliable vespre del 28 a 29 de maig és molt difícil d'explicar. Després de molts de sofriments es veia com havia possibilitat d'un pacte de progrés quatre anys després. Es va desfermar l'eufòria perquè el quart diputat del BLOC fou el diputat que va llevar la majoria absoluta al PP. La unitat havia triomfat. Sense plataformes unitàries com PSOE-Eivissa pel Canvi o el Bloc per Mallorca ara estaria governant amb 31 escons el PP. Per tant, el resultat electoral del passat diumenge es pot considerar tot un èxit i més, per una formació que no té ni vuit mesos de vida tal i com és el BLOC per Mallorca. En vuit mesos s'ha fet molt, queda molt per fer, sens dubte, però el que és segur és que sense BLOC estaríem molt pitjor que el que estam ara (entre d'altres coses perquè governaria fora ni necessitat de pactar totes les institucions). Ara hem de negociar si hi ha pacte de progrés o no, i definir de cara a futur el que vol ser el BLOC per Mallorca. Ens pertoquen reptes tal i com lluitar per uns millors resultats a Palma o augmentar el números de BLOCs municpals i veure quins han de ser els elements ideològics centrals del nostre projecte polític. Tot això està per fer. Jo, per la meva part, em sent orgullós d'haver posat la meva aportació que en certa mesura ha contribuït a què la dreta espanyola (i espanyolista) depredadora del territori no pugui governar plàcidament amb majoria absoluta (tal i com esperava i confiava). Salut i BLOC.

Toni Bennàssar ha dit...

I una darrera cosa, se m'oblidava: el BLOC no ha baixat en número d'escons, ja que el BLOC és el primer pic que es presenta a les eleccions. Un projecte nou com és el BLOC és molt diferent de la simple suma aritmètica dels seus components, i, per tant, es molt simplista plantejar que si el BLOC té un escó menys que la suma PSM-EU-V la passada legislatura això ha estat "un fracàs".

Anònim ha dit...

Bon dia, voldria fer una pregunta, que pensa d´en Grosske senyor Bennàssar? moltíssima de gent que ha votat al BLOC a la batlia a votat a l´Aina Calvo, i moltíssima de gent més, també votant del Bloc pensa que en Grosske és un personatge prepotent i cregut, més amic de la butaca, l´admiració del seu grupúscul, els calés i el seu txalet avans que de la seva feïna. Que pensa senyor Bennassar?

Toni Bennàssar ha dit...

Benvolgut Anònim;

Jo no he tengut el suficient contacte directe i continuat amb Eberhard per poder entrar a valorar-lo com a persona, o fins i tot com a candidat, tal i com fa vostè. No sóc un tipus que vagi enjudiciant la conducta del demés, per bé o per mal aquest és el meu caràcter. No obstant això, puc dir-li que la impressió que m'ha donat sempre Eberhard és d'una persona assenyada, amb les seves virtuts i defectes, però que sap estar a l'altura de les circumstàncies. Els atacs que ha patit durant el darrer any per part d'un grup de mitjans de comunicació contra la seva persona i vida privada són difícilment aguantables per qualsevol persona. Joan Font, el seu predecessor al càrrec de portaveu del grup municipal (amb permís de l'estimada Lila), ja va saber en el seu moment que aquesta pressió sol acabar amb desistiment. Eber ha resistit els atacs mediàtics, s'ha presentat a les eleccions, i ha obtingut uns resultats que, a partir d'ara, hem d'analitzar tota la gent del BLOC i valorar-los. Ara és el moment de, amb tranquilitat, mirar que ha sortit bé i que ha pogut fallar, però sense que, en cap cas, s'hagi d'intentar culpabilitzar individualment ni al candidat, ni a l'equip de campanya, ni a cap militant del BLOC dels resultats millors o pitjors que s'han obtingut. Hem fet tot el que hem pogut, amb escassos mitjans (Eber i Nanda han estat els únic candidats que no han tengut tanques publicitàries a les carreteres ja que no teníem doblers per pagar-les), i hem obtingut dos regidors. A patir d'avui mateix el que hem de fer es lluitar i treballar perquè d'aquí a quatre anys, enlloc de dos, tinguem quatre, cinc, o sis regidors a Cort.