24 de maig 2006

El naixement del comunisme mallorquí


Tal dia com avui de l'any 1921 es creava a Palma la primera agrupació comunista de Balears. Aquesta agrupació havia nascut, a imatge i semblança del que passava a la resta de l'estat, de l'escisió del PSOE mallorquí. Un dels primers temes que he tractats en el món de la investigació ha estat el moviment tercerista i l'escisió entre socialistes i comunistes a escala internacional. Per tot això, m'ha vingut de gust recordar, especialment ara que parlam tant d'unitat, una escisió que es va produir a Palma fa 85 anys i que va marcar el futur de la política illenca.

2 comentaris:

Toni Bennàssar ha dit...

ERC va néixer de l'escisió del sector més catalanista del PSM. En relació amb el congrés de dissabte, esperem que la gent del PSM, per una vegada, deixin a un costats els sectarismes i apostin per la unitat. Des de l'esquerra ens jugar molt.

Toni Bennàssar ha dit...

Es tenir una visió molt optimista pensar que, a hores d'ara, el PSM pugui entrar sense problemes al Parlament Balear i al Consell Insular. Així, duu una davallada progressiva de votants elecció darrera elecció que el duen a quedar, molt probablement, defora de l'arc parlamentari. Si es queda defora de Palau Reial i només amb representació muncipal podria ser el fi del partit tal i com l'hem entès fins ara. A més, tal i com venc defensant, la unió de l'esquerra sembla a dia d'avui la única opció per poder aspirar a vèncer al PP. La dispersió del vot esquerrà, amb l'actual llei d'hondt, afavoreix clarament al partit més votat, en aquest cas el PP. I si la participació fos molt elevada, no en parlem...