30 de gener 2013

Atocha, 36 anys

Article publicat a la pàg. 24 del Diario de Mallorca de dia 30 de gener de 2013:

Atocha, 36 anys
Antoni  Bennàssar Moyà

El passat 24 de gener es complien 36 anys de la matança dels advocats laboralistes d’Atocha. Un escamot de terroristes d’extrema dreta, encapçalat pel militant falangista i Secretari del Sindicat Vertical del Transport de Madrid, Francisco Albadalejo, mataven, a les 22:30 hores d’aquell 24 de gener de 1977, a sang freda, a 5 membres del despatx d’advocats laboralistes situat al Carrer Atocha número 55 de Madrid. Moriren sota les bales feixistes 5 professionals del Dret, i 4 més resultaren greument ferits. D’entre els 5 morts, 3 eren advocats, 1 era estudiant de Dret que feia la passantia al despatx, i, el darrer dels assassinats, era l’administratiu del bufet. Foren executats per haver comès un únic i greu delicte: defensar jurídicament els drets dels treballadors. Els morts compartien la seva activitat jurídica de defensa judicial dels drets dels treballadors, amb la seva militància en les il·legals Comissions Obreres, i, en el també il·legal (dos anys després de la mort del dictador...), Partit Comunista d’Espanya.   

La mort dels advocats laboralistes d’Atocha esdevingué en el punt culminat de la transició política; i, el seu enterrament multitudinari (després d’una capella ardent al Col·legi d’Advocats de Madrid), fou una mostra de dolor, serenitat, maduresa i disciplina, de tota la militància del PCE. Sense la seva mort, molt probablement, no s’hagués legalitzat el PCE abans d’aprovar-se la Constitució, en aquell ja famós també, Dissabte Sant Roig (9 d’abril de 1977).

Atocha s’ha d’analitzar amb perspectiva de passat, present, i també amb orientació al futur. En quant al passat, al marge de la importància històrica ja referenciada de l’assassinat envers el procés de transició, també m’agradaria destacar que no fou fins a l’any 2002 en què es va fer un gran reconeixement institucional per part de les autoritats polítiques espanyoles a les víctimes, concedint el Consell de Ministres als assassinats, a títol pòstum, la Gran Creu de l’Ordre de San Raimundo de Peñafort, màxima distinció espanyola en el món del Dret, reconeixent implícitament, d’aquesta forma, que foren tots ells assassinats com a conseqüència de la seva pràctica de l’advocacia. De present, i de forma preocupant, dir que en l’aniversari d’enguany de l’assassinat, qualque grup d’extrema dreta, va pintar la placa commemorativa al Carrer Atocha, amb els colors de la “rojigualda” intentant, d’aquesta forma, profanar la memòria d’uns assassinats que només creien en la bandera roja del seu partit, o, en tot cas, en la tricolor republicana. En quant a futur, i aquest és el més important, m’agradaria fer una reivindicació de l’advocacia en general, i de la laboral en especial, en aquests temps, tan durs, que estam vivint. La tutela judicial efectiva, tan atacada en el darrer any amb les taxes judicials, és un dret constitucional que no es pot exercir sense la intervenció de l’advocacia. Així, es sol parlar molt de la justícia i dels seus recursos econòmics, quelcom el paper del Ministeri Fiscal, però, per a la tutela judicial efectiva, l’element indispensable és l’advocacia. Sense un professional que defensi els interessos dels seus clients per damunt de qualsevol altra circumstància i condició no es pot entendre un sistema d’Estat de Dret. Així, en moltes d’ocasions, l’advocacia ha estat injustament tractada per tòpics socials injustos. El paper de l’advocat no és fer justícia, ni treure la millor solució tècnica en un cas abstracte, sinó que és, pura i simplement, donar-ho tot per a què el client pugui fer valer els seus drets davant la part adversa. Aquesta tasca, quan s’exerceix defensant a la part dèbil, tal i com sol passar en el món laboral en el cas dels treballadors, esdevé, en ocasions, en èpica. Així, crec que l’advocacia es mereix, en honor a n’aquests tipus de professionals, tal i com foren els advocats d’Atocha, un públic reconeixement social que, en moltes ocasions no ha tingut.