11 de gener 2012

Undargarín imputat


Aquesta ha estat la gran notícia de començament de 2012. No entraré en la qüestió de fons, ja que no m'agrada parlar dels temes que es troben sub iudice. En tot cas, sí que crec que es pot reflexionar sobre dues qüestions: el paper de la Corona i la Família Reial i, també, sobre la imparcialitat de la justícia. 

Bona part del "cas" Undargarín es deriva de la problemàtica que presenta una Corona, com a institució, mal regulada, i que ens ve per herència de la dictadura franquista. Si entenem que la Corona és una institució de l'Estat, els seus membres haurien de ser funcionaris, sotmesos a règim d'incompatibilitats, i amb un sou mensual clar i publicat al BOE i cotitzant a la MUFACE. Aquesta consideració de funcionaris l'hauria de tenir des de el Rei fins al darrer membre de la "Familia Real". D'aquesta manera quedaria ben clar que qui volgués fer feina a aquesta institució no pot dur a terme negocis particulars relacionats amb el seu lloc de feina, ni contractar amb administracions públiques o privades. 

En segon terme, m'agradaria reflexionar sobre la imparcialitat de la justícia. En aquest "cas" es posa a prova el principi de separació de poders de l'Estat. Veurem com acaba, no puc aventurar res, però sí que, sens dubte, serà una prova de foc pel conjunt del sistema judicial espanyol.