31 de maig 2011

Persecució lingüística

"El catalán no estaba prohibido en absoluto (durante la dictadura del general Franco). Se utilizaba como lo más normal del mundo. Ahora es cuando se está intentando prohibir el español en Catalunya".

Luís Suárez, historiador i autor de l'entrada de Francisco Franco en el Diccionario Biográfico Español de la Real Academia de la Historia, dixit en una entrevista al diari Público de dia 31 de maig de 2011, pàgina 2.


Si aquesta gent és la que està escrivint la història oficial amb fons públics (5,8 milions d'euros de doblers públics ha costat el Diccionario) anam arreglats. Seria impensable que a Alemanya es justificàs, ni que fos per activa o per passiva, el règim nazi des de institucions oficials. Aquí sembla que tot se val. És vergonyós i escandalós, però això és el que tenim. Només per dignitat s'hauria de rectificar aquesta descripció falsa de la història. El català fou durament perseguit durant els quaranta anys de dictadura, i fou aquesta persecució la que ens ha dut a una situació de diglòssia que està apunt d'extingir la nostra llengua. Que una persona de la Real Academia de la Historia ho negui impunement, i, a més, ho posi per escrit a un diccionari oficial pagat amb fons públics és un escàndol; un més, dels molts que succeeixen a Espanya darrement.