01 d’abril 2009

Cautivo y desarmado

Tal dia com avui va acabar, en concret dia 1 d'abril de 1939, la Guerra Civil espanyola. Els feixistes havien enderrocat el règim democràtic de la República i s'imposava un nou sistema polític que sotmetria en el terror durant quaranta anys a tot aquell que gosés parlar de democràcia i llibertat. A més, s'iniciava una etapa d'intent d'extermini de les llengües no castellanes de l'Estat. El català fou prohibit, exclòs de qualsevol ús oficial, i proscrit de les escoles. Fruit d'aquestes actuacions ens trobam amb amplies capes de la població que no saben ni llegir ni parlar en català. La tasca de la normalització lingüística iniciada a partir de l'any 1983 ha estat molt lenta i ineficaç en molts d'àmbits.

Curiosament, avui, dia 1 d'abril de 2009, surten al carrer determinats sindicats de professionals de la medicina i el Partit Popular reclamant que no s'exigeixi conèixer el català als metges i infermer que fan feina a les Illes Balears. Molt probablement si no haguéssim perdut aquella guerra fa setanta anys a dia d'avui no s'hagués produït aquesta manifestació, ja que la llengua estaria normalitzada i tothom tendria clar que el fet de què un pacient sigui atès amb la llengua del seu país no és una imposició al funcionari sinó un dret del ciutadà. Una manifestació que m'imagin que haurà triat aquesta efemèride (l'u d'abril) per pura coincidència, i sense haver-se mirat la història.

En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército rojo, han alcanzado las tropas Nacionales sus últimos objetivos militares.
LA GUERRA HA TERMINADO.
BURGOS. 1 de Abril de 1939 año de la Victoria
EL GENERALISIMO Franco