10 de març 2008

Eleccions generals 2008

Temps hi haurà per analitzar amb detall el resultat de les eleccions. Escriuré un grapat de flashos que em passen pel cap: el PSOE s'ha consolidat com el gran partit del centre espanyol arreplegant el vot moderat dels indecisos; IU ha desaparegut (només té un diputat per Madrid, l'altre és d'Iniciativa per Catalunya, partit que no és el mateix, ni molt manco, que IU); ERC ha petit un cop d'incalculables dimensions, ha perdut cinc diputats a Madrid; les Illes Balears han apostat pel bipartidisme, seguint una tendència que es ve notant des de fa estona i, per primera vegada des de l'any 1986, el PSOE ha aconseguit superar al PP en número de vots, cosa fa uns anys impensable; Unitat s'ha pegat una castanya electoral molt important a les Illes (25.576 vots front als 40.179 de Progressites); Esquerra Unida - Els Verds han fregat el tres per cent, un resultat inútil però que hagués pogut ser molt pitjor vistes les circumstàncies; Unitat i EU-EV gairebé han empatat en número de vots a Palma, tot i la presència de UM, i la que semblava totpoderosa agrupació local palmesana del partit de Miquel Nadal...

Els anàlisis s'han de fer amb fred, però diré, com faig sempre, el que pens: després d'escoltar durant mesos a gurus antibloc defensant el projecte d'unitat, fins i tot per les eleccions autonòmiques, crec que, després de veure els resultats, hauria de quedar ben clar que només hi ha un futur per aquesta terra, o feim un BLOC fort i que aglutini l'esquerra del PSOE, o a mig termini el PSOE fagocitarà tot allò que a dia d'avui l'enrevolta. Així que, o feim BLOC, o tot el que no sigui PSOE a les Illes en l'àmbit progressista pot començar a preparar les maletes.

PS. Que tothom s'enrecordi que tenim una llei electoral autonòmica que marca que per davall del 5 % les candidatures queden fora de les institucions.