Un dels principals motius que ens han de fer decidir el vot davant el TCE és la denominada "qüestió nacional". Així, podem afirmar que el TCE és un text estatal i estatalista. D'aquesta forma, un neòfit en el text internacional, basta que tengui presents quatre articles:
a) L'art. I-1 estableix que la Unió neix de la voluntat dels Estats i dels ciutadans, NO del pobles i les nacions.
b) L'art I-5 determina que la Unió respectarà les accions dels Estats per mantenir la seva integritat territorial. Aquest article, junt amb l'art. 8 de la Constitució espanyola, legitima a escala comunitària una intervenció militar davant l'exercici democràtic del dret d'autodeterminació per part d'un poble de l'Estat espanyol. D'aquesta forma, davant la treta dels tancs als carrers de Barcelona o Bilbao, la UE NO reaccionaria (o, fins i tot, aplaudiria).
c) L'art. III-128 furta l'ús de les llengües que no siguin les pròpies dels Estats nació. Així, catalans, bascos, asturians, aragonesos... NO ens podem dirigir a la Unió amb la nostra llengua mare.
d) L'art. III-388 estableix que els ens infraestatals (v. gr. les Comunitats Autònomes) NO "pinten" res en les decisions i normes comunitàries. El Comitè de les Regions és un òrgan subaltern i consultiu.
Amb aquests quatre punts, crec que el tema "nacional" queda ben clar. Altre cosa és que sigui incomprensible la postura favorable al "Sí" de partits com CiU o PNV. Ja es sap que la burgesia catalana i basca sempre han posat per davant els seus interessos de classe per damunt dels interessos nacionals. Ara ho tornen a demostrar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada