04 de febrer 2005

El Congrés enterra el Pla Ibarretxe

El Congrés dels diputats espanyol ha enterrat el Pla Ibarretxe. Així, els vots de PSOE, PP, Coalició Canària i Chunta Aragonesista han acabat amb tres anys de debat parlamentari al Parlament basc. En total, han estat 313 vots en contra i 29 a favor de la proposta de nou Estatut d'Autonomia basc. Del grup parlamentari Esquerra Verda, els catalans d’ICV s’han abstingut i els de IU han votat no. Finalment, s'ha de fer esment que tots els nacionalistes representats al congrés han votat en bloc a favor de la proposta del parlament basc. CiU, ERC, PNB, EA, BNG i Nafarroa Bai han donat suport al nou projecte de Estatut.

Ara, la qüestió és: s'ha acabat la història? Crec, personalment que no. Precisament en aquest moments comença una nova y decisiva etapa en les relacions de les nacionalitats històriques amb l'Estat espanyol.Ibarretxe ha adavantat les eleccions, sent, aquesta convocatòria a les urnes, un autèntic plebiscit al seu pla.

1 comentari:

Toni Bennàssar ha dit...

El resultat de les organitzacions d'esquerra espanyoles demostra, entre altres coses,que sempre han avant posat els interessos "nacionals" a la construcció d'un projecte polític d'aprofundiment democràtic basat sobre el dret d'autodeterminació. Si el vot de IU és preocupant, tant o més ho és el de IC/EV. Així, els hereus del PSUC haurien de recordar, maldament no els agradi, que el seu partit havia defensat sempre el dret del poble català, basc i gallec al seu alliberament nacional. Ara, ja ni mantenen la vella retòrica estalinista i han mostrat el seu vertader llautó.