09 d’agost 2021

Balears 1920

Any 1920: 


* Les Illes Balears tenen 338.849 habitants i Palma 77.418.


* El regionalista conservador Bartomeu Fons i Jofre és elegit nou batle de Ciutat.


* Un "petardo" (segons la terminologia de la premsa de l'època) esclata a Palma al balcó de la casa de Josep Socias Gradolí (notari, diputat dretà i president de la societat de tramvies); provocant danys materials i desperfectes al balcó. Aquest fet es considerat com un "atentado terrorista" per les autoritats, iniciant-se una escalada de repressió sense precedents contra la classe obrera mallorquina. 


* La Casa del Poble declara la vaga general a Palma, i desenes de dirigents socialistes, anarquistes i comunistes són detinguts i empresonats; entre ells els dirigents del PSOE a les Illes Antoni Garcia i Jaume Mercant; Vicente Barrio (secretari executiu de la UGT); així com Antoni M. Alzina i Ignasi Ferretjans ("terceristes" fundadors ambdós del Partit Comunista a les Illes).


* El 20 de maig de 1920 es reuniren a la placeta del Barracar de Manacor un grup de persones per protestar per la manca de queviures. Entre els concentrats hi havia el sindicalista i regidor socialista de l'Ajuntament de Manacor Mateu Soler, "Molinet" de malnom. Les al·lotes presents a la manifestació trencaren el mostrador de la botiga Can Pinya, al carrer Major, i s’endugueren roba. A sa Bassa, també tomaren el mostrador de Gaspar Forteza. La manifestació va acabar arreplegant més de 200 persones. La Guàrdia Civil va arribar, dissolent per la força als concentrats i detenint a 65 persones, d'entre les quals quals 44 eren dones d’entre 13 i 30 anys. A més, el primer regidor socialista de Manacor, Mateu Soler "Molinet", també fou arrestat i posteriorment empresonat, acusat d'instar a la rebel·lió. El motí de Manacor es coneix, des d'aleshores al poble, com "Es Secaió de 1920" o "El motí de les dones". 


* El fundador de les Joventuts Socialistes, Jaume Bauzà Far, deixava el PSOE per discrepàncies personals amb Llorenç Bisbal i era nomenat, aquell mateix any 1920, Secretari General del sindicat anarquista CNT. 


* S'inaugura a Palma el Grand  Hotel La Alhambra, just devora el Teatre Líric, i s'inicia el projecte d'urbanització de la Ciutat Jardí.


* Es funda, amb 50.000 pessetes de capital social, la primera marca mallorquina d'automòbils: Loryc.  


* Joan March compra al botifarres arruïnats Fernando Truyols Despuig i Lluís Despuig Rotten la finca de Son Armadans per urbanitzar-la, iniciant amb aquella compra una nova etapa empresarial d'especulador urbanístic que el va fent encara més multimilionari. 


* El gran Bertrand Russell visita Mallorca.


* I, en aquell context històric, un grup d'obrers de Palma fundaren el Club Esportiu Atlètic Balears el 14 de novembre de 1920, iniciant-se una rivalitat història amb la RSD Alfonso XIII (actual RCD Mallorca SAD) que encara perdura. 


Gràcies Manel García per tot el que has fet, i per tot el que ens queda per fer... i pots tenir ben clar que els balearicos de soca-rel reivindicarem 1920 fins el darrer alè. 


Som el que som i representam el que representam; i pels que un temps foren, ara som; i perquè ara som, els que venen seran!