11 d’abril 2019

Bar Exam

Lliçó de Dret constitucional aplicada a la professió d'advocat per aquells que diuen falsament, mentint, que el Reino de EspaÑa és un Estat federal "profundamente descentralizado" i "de los más descentralizados del Mundo" (ejem, ejem...). Fàcilment es pot veure la fal·làcia en com es regula, a títol d'exemple, l'accés a una professió reglada, tal i com és l'advocacia, en un model federal (USA); i com es fa en un model unitari, tot i que tengui una certa descentralització administrativa autònomica (EspaÑa), en què hi ha un sol examen de Dret estatal que t'habilita per fer feina a tot el "Reino". 

Els Estats Units són un  model prototípic d'Estat federal dins teoria constitucional. Per treballar-hi allà d'advocat (barrister) t'has de treure primer el títol habilitant (bar exam) a CADA UN DELS ESTATS en què hi vulguis fer feina. És a dir, que si tu estàs habilitat com advocat per l'Estat de Nova York, aquest títol no val res a Califòrnia. És més, per intentar que t'habilitin a un altre Estat convalidant part de la teva habilitació, et demanen 5 anys d'exercici continuat durant els 7 anteriors a la convalidació, sense cap sanció a l'Estat del que provens. Els exàmens d'habilitació són un 50% de Dret estatal del lloc en el que et vols habilitar (el que aquí diríem Dret autonòmic) i un 50% de dret federal de la Unió (el que es coneix com Multistate Bar Examination (MBE)). A més, per fer feina d'advocat a qualsevol Estat, primer has d'haver aprovat, a més del "bar exam" del propi Estat, el Multistate Profesional Responsibility Examination (MPRE), un examen de deontologia professional comú per tota la unió. Us imaginau què en dirien els que aquí ara se'n diuen "federalistas" si per exercir a cada Comunitat Autònoma d'advocat t'haguessis de treure el títol específic de la Comunitat demostrant que domines perfectament el seu ordenament jurídic? 

Aquí, t'examines d'un sol examen de "Derecho español" i estàs habilitat per fer feina a tota la "nación". Com es pot veure, res a veure el federalisme nord-americà, amb l'unitarisme espanyol. Què no t'enganin!