12 de febrer 2019

Aina Moll i el gonellisme

Aina Moll es va llicenciar en filologia romànica en una època en la qual que una dona pogués arribar a la universitat no era gens fàcil (1953). Fou premi extraordinari de batxillerat, i també de llicenciatura a la Universitat de Barcelona. Membre de la Societé de Linguistique Romane va ampliar els seus estudis filològics a la Sorbona, i a les universitats d'Estrasburg; Frankfurt/Main i Zurich; tot plegat abans d'arribar a catedràtica de llengua francesa (ben igual que Antonio Machado), llengua que va estudiar tota la vida i de la que va publicar importants obres científiques. 

Aina mai va dubtar de la unitat de la llengua i de la necessitat de la normalització lingüística i de la immersió com a única via per aconseguir-la. 

Cada pic que veig a un determinat agent d'assegurances, enrevoltat de gent que ha estudiat dialectologia a la "universidad de la vida", parlant amb "autoritat" de filologia des de la perspectiva gonella, pens amb el currículum d'Aina Moll (o en del Joan Veny Clar, afortunadament encara viu) i no em queda més que pensar l'agosarada que és la curtor, i que fàcil és manipular, des del feixisme, a les masses illetrades.