08 de gener 2010

Xarxes Socials

El divendres 8 de gener hem presentat des de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor el primer estudi que ha produït l'observatori d'internet. Es tracta d'un anàlisi, realitzat durant un any, de les xarxes socials i de l'ús que es fa de les mateixes per part dels menors d'edat. La primera dada significativa és que és produeix un fenomen que m'he atrevit a batejar com a d'"exhibicionisme digital". Els nadius digitals, els nostres menors, entenen internet com una extensió més de la seva vida quotidiana i en fan ús sense donar-li gaire importància. De forma paral·lela a aquest fenomen, se'n produeix un de paral·lel consistent en què els adolescents es fotografien de forma continuada en qualsevol àmbit de la seva vida quotidiana i ho publiquen de forma immediata a les xarxes socials. Algunes d'aquestes fotos són força inadequades. Així, fotografies d'adolescents nuus, beguent alcohol, o consumint sustàncies psicotròpiques es poden trobar amb relativa facilitat a qualsevol xarxa social. Aquestes fotografies, que amb quinze anys d'edat poden fer gràcia a qui les publica, poden provocar també un greu perjudici al seu protagonista quan es dediqui, anys després, a cercar feina. Així, hi ha una característica paral·lela a aquest exhibicionisme digital: la impossibilitat d'eliminar aquelles fotografies que s'han difoses a través d'internet. D'aquesta manera, tota imatge que s'ha introduït a la xarxa és impossible que sigui eliminada per part del seu autor, protagonista o de qualsevol altra persona interessada. El motiu? que qualsevol internauta, de qualsevol lloc del món, se la pot haver davallada al seu ordinador i fer-ne ús en el moment o situació que més li agradi o interessi.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La meva enhorabona per l'estudi (encara no l'he llegit, però esper fer-ho aviat). Crec que és ben necessari informar i formar als pares per una bona educació digital dels nostres joves.

Unknown ha dit...

http://ferranrebollo.wordpress.com

Vi@tja segur x internet…

Internet i les noves tecnologies han arrelat amb força a la nostra societat, sobretot en les darreres generacions, que han crescut
envoltades d’aquestes eines en el seu entorn escolar i domèstic.

Aquests recursos son d’indubtable utilitat.

Defensem el seu ús, però d’una manera responsable. Com qualsevol eina d’internet poden causar danys si no s’utilitzen com cal. Un d’aquests perjudicis és la violació del dret a la intimitat de les persones.

Es convenient informar als usuaris, especialment al joves com a col.lectiu més vulnerable, dels riscs que pot comportar fer-ne un mal ús.

Ús assenyat i responsable

Internet i les noves tecnologies son un món ple de recursos. Com al món real, a través d’Internet, els mòbils, etc… podem treballar, conèixer altres persones, adquirir coneixements i entretenir-nos. Però tambe podem trobar-hi perills.
Malgrat tot no hem de tenir por de que els joves naveguin per la xarxa, xategin o utilitzin el mòbil. L’únic que cal es ensenyar-los a anar pel món virtual de la mateixa manera que els ensenyam a anar pel món real.

“A Internet qui hi navega n’ha de tenir el control, ningú ens pot obligar a fer res que no vulguem”

Toni Bennàssar ha dit...

Gràcies per les felicitacions. Òbvia dir que qualsevol que vulgui exemplars de l'estudi (té un total de 120 pàgines) ho pot demanar a través de la nostra web (www.defensadelmenor.cat) i li remetrem de franc.