03 de novembre 2006

Tendenciosa enquesta sobre la Presidenta del Consell

Un petit informador m'ha fet arribar una enquesta que li ha realitzat la prestigiosa empresa consultora Netquest. Es tracta d'una enquesta de clar contingut polític, i que, curiosament, té una sèrie de preguntes clarament tendencioses (vegeu sobretot les preguntes 13 i 14). No sé si és una enquesta institucional del Consell, si és de l'oposició o de qualque mitjà de comunicació, però la tendenciositat de les preguntes envers a la presidenta del Consell és clamorosa. La curiositat em pica per saber qui hi ha darrera de tot això... Podeu veure l'enquesta en PDF a n'aquest link (el link és inoperatiu des de el dia 11 de novembre de 2006 a petició de l'empresa Netquest ja que l'esmentada empresa considera que l'enquesta és propietat intel·lectual seva)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sóc Enric Cid, responsable de marketing de Netquest. M'agradaria aclarir alguns aspectes sobre l'enquesta Dragonera que s’esmenta. Netquest es un portal online que recull estudis d'investigació i els fa arribar als seus col•laboradors. Dins de la indústria d'investigació de mercats aquest tipus d'empresa rep el nom de "empresa de camp", per diferenciar-les dels Instituts d'Investigació que son les empreses que realitzen els estudis. Netquest no defineix, doncs, els continguts i els objectius dels estudis que fa arribar als seus col•laboradors. La nostra feina consisteix en fer arribar les respostes agregades del nostres col•laboradors al Instituts d'Investigació. Bé, malgrat no definim nosaltres els estudis, sempre vetllem perquè els continguts dels estudis siguin metodològica i científicament correctes. En el cas de Dragonera es demanava l'opinió sobre diversos aspectes sempre amb una escala de valoració entre 0 i 10 i amb un llenguatge correcte complint tot estàndard dins del sector per plantejar preguntes d'aquest tipus. No obstant, durant l'execució d'aquest projecte sí que es va produir una incidència que passo a aclarir.
El qüestionari es va realitzar en castellà i es va traduir al català. Un cop ja traduïda l'enquesta, en una última revisió final es van revisar alguns enunciats perquè fossin ben neutres i objectius. Aquest canvi afectava a tres alternatives d'una pregunta del qüestionari (que tenia 16 preguntes) en les que s'anomenaven un conjunt de notícies. La incidència, no obstant, va ser que aquest canvis només es va fer a la versió en castellà del qüestionari. En el seguiment del camp que realitza l'investigador es va detectar que el canvi no s'havia realitzat a la versió en català i es va canviar tot seguit. 50 respostes es varen veure afectades per aquest enunciats i varen ser marcades en aquest sentit per tenir-ho en compte a l’hora de l’anàlisi.
En resum, volia deixar palès la bona fe de tant l'investigador com de Netquest alhora de realitzar aquesta enquesta i que en cap cas s'ha volgut fer una enquesta tendenciosa, ans al contrari.

Un abraçada,