25 de juny 2005

França diu "no"

Per completar l'actualització del blog, posteig un article meu que va sortir publicat el dia 02 de juny de 2005 al Diario de Mallorca (pàg. 45):

França diu ´no´

Antoni Bennàssar Moyà(*)

França sempre ha tingut un lloc molt destacat dins l´imaginari col·lectiu de l´esquerra europea. Recordem, a títol d´anècdota, que els propis termes "esquerra" i "dreta" sorgiren de la ubicació dels diputats en la primera Assemblea Nacional francesa. A l´estat gal s´hi han produït, durant els darrers tres segles, esdeveniments essencials per al progrés polític i social de la humanitat: L´any 1789 es donaven, amb l´inici de la Revolució Francesa, les primeres passes cap a l´enderrocament del Ancien Régime i el naixement de l´estat de Dret; el 21 de gener de 1793 el monarca absolut Lluís XVI seria executat a mans del poble; la Revolució de 1848 crearia les primeres institucions que podem considerar precedents de l´estat social; la Comuna de 1871 devindria en referent idíl·lic de la resistència i el govern obrer; i, per últim, la darrera revolució romàntica, burgesa i juvenil del segle XX naixeria a la universitat parisenca de La Sorbonne, allà per l´any 1968.

El 29 de maig de 2005 els ulls de tota Europa es tornaren a centrar a la terra de Babeuf, Blanc i Robespierre. El poble francès havia dit, amb un cinquanta-cinc per cent dels vots, ´no´ al Tractat pel qual s´estableix una Constitució per a Europa (TCE). Quines han estat les causes d´aquest ´no´? Múltiples, sens dubte. Tanmateix, m´atreviria a aglutinar les raons del ´no´ en dos blocs; així, podríem parlar d´unes causes internes i d´altres externes que han provocat el triomf del ´no´ a França. Des de una perspectiva interna, un percentatge alt d´aquest vot negatiu és un vot de càstig al tàndem que formen el president Chirac i el seu primer ministre Raffarin. El primer va continuar en la presidència de la República després d´unes eleccions anòmales allà on s´enfrontà a l´ultradretà Le Pen, mentre que Lionel Jospin, el seu veritable rival, havia quedat (fruit de la dispersió del vot d´esquerres) eliminat a la primera volta. Jean-Pierre Raffarin, des de el seu paper de primer ministre, ha desfermat l´hostilitat del poble durant els dos darrers anys amb les seves polítiques ultraliberals. D´aquesta forma, el vot negatiu al TCE era, a l´hora, un vot negatiu als dos principals dirigents de l´estat francès. Des de una perspectiva externa, el debat sobre el TCE s´ha centrat a França en un doble nivell. Per un costat, s´ha plantejat seriosament el model social o, millor dit, antisocial, de la construcció europea. La França afectada per la fuita d´empreses a tercers països, amb uns índexs de desocupació importants, i amb atacs teòrics i pràctics constants al seu gran estat de benestar, s´ha posat, davant el referèndum, a la defensiva. És simptomàtic, en aquest sentit, que la portada de l´edició especial amb motiu del ´no´ del diari comunista L´Humanité tingués un gran titular: Le peuple dit non à l´Europe liberal. A més, i des de la perspectiva externa, hi ha hagut un altre element important a tenir en compte: la por a l´entrada de Turquia a la Unió Europea. L´accés a la Unió d´un estat euroasiàtic, amb una població de setanta milions de persones de religió majoritàriament musulmana, taxes de creixement demogràfic espectaculars, i una economia en fase de desenvolupament, no ha fet gaire gràcia a la majoria de ciutadans francesos. La por a l´arribada massiva de població turca després de l´entrada d´aquest país a la Unió ha estat un condicionant que ha fet decidir més d´un vot negatiu. A més, aquesta por ha estat sàviament explotada pel Front Nacional de Jean-Marie Le Pen.

Per últim, i enllaçant amb el començament, m´agradaria fer esment al paper que ha tingut l´esquerra francesa en aquest triomf del ´no´. Per un costat, són d´admiració els milers de militants socialistes francesos que, desobeint la mal nomenada "disciplina de partit", han estat fidels als seus ideals i han fet campanya i votat pel ´no´. Per contra, el moviment "verd" s´ha alineat amb la socialdemocràcia oficial i la dreta política, defensant el ´sí´ al TCE (tal i com també varen fer "els verds", no fa molt, a Espanya). Especial menció ha de tenir en el triomf del ´no´ l´esquerra alternativa francesa. A França, l´esquerra no socialdemòcrata ha estat històricament dividida en tres partits: Partit Comunista Francès (PCF), Lliga Comunista Revolucionària (LCR) i Lluita obrera (LO). En aquesta ocasió, els tres partits esquerrans han fet un front comú pel ´no´ juntament amb altres organitzacions com ATTAC (Associació per la Taxació de les Transaccions i per la Ajuda als Ciutadans) o el moviment pagès encapçalat per José Bové. La feina divulgativa de carrer, duta a terme per militants anònims, ha estat cabdal en el triomf del ´no´ a França. A més, aquesta campanya ha servit per impulsar la imatge pública de la dirigent del PCF Marie-George Buffet, que podria convertir-se, a curt termini, en un personatge rellevant a la vida política francesa.

(*) Antoni Bennàssar Moyà és professor de Dret Constitucional de la UIB.

Image hosted by Photobucket.com