25 de març 2021

Óscar Romero

Es deia Óscar Arnulfo Romero y Goldámez. Va néixer un 15 d'agost de 1917, curiosament, un 15 d'agost, el mateix dia que jo. Un 24 de març de 1980 (ahir es compliren 41 anys) fou assassinat mentre feia les ofrenes celebrant missa. Caigut sobre l'altar, la seva pròpia sang es va mesclar amb el calze vessat mentre agonitzava en una metàfora perfecte del que havia estat el seu martiri. D'origen ultraconservador, va arribar al càrrec d'arquebisbe de Sant Salvador. Des del màxim poder eclesial, Óscar Romero va patir una profunda transformació ideològica i vital que el va fer posar-se, de tot d'una, al costat dels pobres, represaliats i perseguits per part de la dictadura militar. Óscar Romero es va convertir des d'aleshores en el gran defensor dels drets humans a Centre Amèrica, en un lluitador infatigable pels drets dels pobres i els indígenes, i en el símbol de tots els oprimits americans. Sempre al costat dels pàries de la terra, Óscar Romero ben aviat va esdevenir en molt incòmode pel règim dictatorial de El Salvador que va acabar ordenant el seu assassinat; un assassinat que es va cometre a tirs mentre celebrava missa a l'Hospital de Miramonte (El Salvador). 

D'Óscar Romero, sempre cit una frase als meus clients de despatx; una frase que el Sant va pronunciar durant una de les seves homilies de denúncia de la violació dels drets humans: "La justicia es como la culebra, sólo muerde a los que van descalzos". La seva canonització va estar durant molts d'anys aturada al Vaticà degut a les pressions dels lobbies catòlics d'extrema dreta (Legionarios de Cristo, Opus, Neocatecumenals) que volien impedir que un "comunista" arribàs al reconeixement de Sant. Dia 14 d'octubre de 2018, el Papa Francesc el canonitzava rebent la denominació de "Sant Romero d'Amèrica". L'església anglicana també el reconeix com a màrtir i Sant, i una estàtua seva està col·locada a la façana de l'abadia de Westminster de Londres. La seva devoció popular entre els humils i perseguits a Amèrica llatina, des del seu assassinat, no ha aturat de créixer. 

Poc abans de morir va dir: «Si me matan, resucitaré en el pueblo salvadoreño». La seva profecia s'ha complert, sens dubte. Jo, des de fa anys, tenc una foto de Sant Óscar Romero al meu despatx, per a què me recordi, sempre que la mir, que el camí en la defensa dels drets humans i els més necessitats, és un camí que condueix normalment al martiri. Que la seva sang sigui "semilla de libertad", una altra de les seves profecies...