07 de gener 2021

Saint Raimon de Penyafort

Avui, 7 de gener, és Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats en general, i, en especial, dels advocats catalanoparlants.

Mestre de mestres en l'àmbit del Dret; conseller de Jaume I; assessor de diversos Papes; col·laborador de Sant Tomàs d'Aquino i estretament vinculat a Mallorca (lloc a on se li atribueix la comissió d'un dels seus miracles més famosos...), la seva obra jurídica, en especial les Decretals, va marcar la història del pensament jurídic durant vuit segles (les Decretals estaren vigents des del segle XIII fins a l'any 1917...).

Com és habitual, sent insigne jurista, català universal, i estretament vinculat a Mallorca, Sant Raimon de Penyafort és un gran desconegut pel gran públic. Bé està recordar-ho. 






Se li atribuiren a Sant Raimon molts miracles en vida que han tingut una gran repercussió iconogràfica, especialment el de la “transferetació” o travessada miraculosa del mar des del port de Sóller al de Barcelona per les aigües del Mediterrani quan durant la reconquesta de Mallorca, després d’haver amonestat sant Ramon de Penyafort el rei Jaume I per la seva vida massa llicenciosa, l’amenaçà de retornar a Barcelona si no es corregia; el rei molest, ordena que ningú gosés embarcar cap sacerdot ni religiós sense un explícit manament reial. Davant d’aquesta negativa sant Ramon anà al port de Sóller, i en comprovar el manament reial afectava tots els ports mallorquins, el sant desplegà la seva capa damunt de l’aigua, convertí el gaiat en arbre i els escapularis de vela i  el Sant Crist de timó, i s’adreçà vers Barcelona on arribà sà i estalvi després de set hores de navegació, tal com ho recorda una antiga oració litúrgica per a la festa de Sant Ramon: “per maris undas mirabiliter traduxisti” i tal com ho recull, també, el text d’uns goigs molt populars: “No és fragata, no, / ni galera armada, / que n’és Sant Ramon / que ha fet un miracle!”