22 d’octubre 2018

Blanc-i-blau...






Foto del vaixell de la companyia naviliera "Isleña Marítima" que va servir de presó per molts de companys republicans que acabaren afusellats.


A destacar un fet ja que no és fàcil trobar fotos d'aquells vaixells. Es pot apreciar que la ximeneia era blava amb una franja blanca. Els colors corporatius de la companyia, eren el BLANC-I-BLAU, i foren adoptats l'any 1920 pels fundadors del "Mecànic FC", la majoria obrers de la "Isleña", actual Atlètic Balears com a colors de la seva equipació futbolística, un equipatge que es mantén a l'actual camiseta.


El vaixell Rei Jaume I (1911- 1967), construït a la drassanes de Setri Ponente de Gènova per a la companyia marítima "Isleña" per cobrir la línia Barcelona-Palma. La sublevació militar contra la República va trobar el Jaume I al port de Palma. En els primers dies de la guerra el Jaume I es va convertir en presó de persones, militants i dirigents de partits d'esquerra que foren tancats per aquest simple fet. Els presos eren uns 400, acaramullats en dues bodegues, una a proa i l'altra a popa.Una escotilla, a més dels ulls de bou, era l'única ventilació. (Foto de Guillem Morro Veny)