25 de març 2017

Podem patriota

Aprofit el cap de setmana per llegir el detall de la crònica política dels darrers 7 dies ja que, entre setmana, per la feina, no en tenc temps. Avui he quedat al·lucinat. El mes de juny de l'any 2016, la cúpula de Podemos es va reunir amb les altes esferes econòmiques i periodístiques al súper luxós hotel Ritz de Madrid i va dir que el partit era un partit "patriótico" i que defensava la "pàtria". El 21 de març de 2017, Pablo Iglesias ja ha dit obertament l'objectiu de Podemos ha de ser defensar als "empresarios patriotas" i que el seu partit és per damunt de tot, un partit "patriota". Jo, com a marxista clàssic, he acudit al meu vademècum: El Manifest Comunista de 1848.
La pàtria és una invenció de la superestructura econòmica capitalista per mantenir oprimides a les classes treballadores: Els treballadors, tant ara com fa dos-cents anys, hem d'aspirar a ser classe nacional de cadascuna de les nostres respectives nacions, fugint de les enganyifes patriòtiques.

Vegem què diuen els "pares fundadors" sobre el reivindicat concepte de "pàtria" per part dels "podemitas":

"Els obrers no tenen cap pàtria. No se'ls pot prendre allò que no tenen. El proletariat, pel fet que ha de conquerir en primer lloc el domini polític, ha d'elevar-se a classe nacional  i ha de constituir-se ella mateixa en nació, encara és nacional, tot i que no ho sigui en el sentit de la burgesia. Els aïllaments i antagonismes nacionals dels pobles desapareixen cada dia més amb l'evolució de la burgesia, amb la llibertat de comerç, el mercat mundial, la uniformitat de la producció industrial i les condicions de vida corresponents.El dominí del proletariat els farà desaparèixer encara més. L'acció unida, almenys dels països civilitzats, és una de les primeres condicions del seu alliberament. En la mesura en què s'aboleix l'explotació d'un individu per l'altre, s'aboleix també l'explotació d'una nació per l'altra. Amb la desaparició de l'antagonisme de les classes a l'interior de la nació cessa també l'hostilitat de les nacions entre elles".


Karl Marx i Frederic Engels, Manifest Comunista, 1848