25 de desembre 2016

Cunetes espanyoles

El 2016 passarà a la història de Balears com l'any en què es va aprovar la Llei de Fosses i es va començar a obrir la gran fossa de Porreres. Convé recordar, no obstant, que no només és que a dia d'avui, a Espanya, hi hagi més de 120.000 republicans a les fosses comunes sense identificar, sinó que, en democràcia, i amb un govern presidit pel PSOE, es va continuar executant a dissidents polítics a les cunetes espanyoles. Aquest és el resum de fets provats per la Sentència de l'Audiència Nacional espanyola en un dels casos més coneguts del terrorisme d'Estat protagonitzat per les forces de seguretat espanyoles durant l'any 1983, el cas "Lasa i Zabala":

"El 15 d'octubre de 1983 Lasa i Zabala van ser segrestats a Baiona (Iparralde) per membres del GAL. Foren retinguts a la caserna de la Guàrdia Civil d'Intxaurrondo. Seguint instruccions del general Galindo, els portaren al palau de La Cumbre, a Sant Sebastià, on foren torturats.A la vista de l'estat en què quedaren, el general Galindo, amb coneixement del governador civil Julen Elgorriaga i del tinent coronel Ángel Vaquero, n'ordenà la desaparició. Els guàrdies civils Enrique Dorado i Felipe Bayo els dugueren a Busot (Alacantí), hi cavaren una fossa i el primer els disparà tres trets al cap. Després els enterraren. Les seves despulles foren trobades el gener de 1985 però van romandre sense identificar fins al 1995, ja que els cossos havien estat colgats sota calç viva, cosa que en va dificultar la identificació". 

Al funeral pels dos assassinats, l'ertzaintza carregà contra els familiars dels morts. Tot i haver estat condemnats a més de 365 anys de presó, al poc temps la pràctica totalitats dels guàrdies civils condemnats sortiren de la presó. Per posar un exemple, el General Galindo, no va arribar a 5 anys d'empresonament. El forense que va aconseguir identificar els cossos, el Dr. Francisco Etxebarría, de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, a qui he tingut l'honor de conèixer dirigint les excavacions de Porreres, fou el mateix que va aconseguir identificar el cossos dels dos joves bascos. Qui presidia el Govern espanyol durant l'assassinat, continua en política, orquestrant cops d'estat dins el seu partit, destituint a Secretaris Generals, per permetre que governi la dreta havent-hi una majoria d'esquerres a les Corts. La lluita en defensa dels drets humans a la "democràcia" espanyola, continua... No passaran!