27 d’octubre 2014

Postura de Podemos sobre el dret a decidir de Catalunya

Tal volta mai una organització estatal s'havia atrevit a dir el que ha dit Íñigo Errejón a Vilaweb sobre el dret d'autodeterminació de Catalunya:

"Hem dit moltes vegades que donem suport al dret de decidir, que és un dret que pertany exclusivament als catalans, que són els que han de decidir el seu futur i quina la relació volen amb l'estat espanyol i si volen tenir estructures estatals pròpies. Només els catalans. Hem dit que creiem que Espanya és un estat plurinacional i que en un estat així l'únic adhesiu que manté units els diferents pobles és la seducció; amb la seducció hi pot haver un projecte compartit. Però si tot i amb això hi ha una majoria de catalans que prefereixen una altra forma jurídica, o un estat propi, amb diferents models de relació amb Espanya i amb altres estats del sud d'Europa, la decisió correspon als catalans. Però perquè aquest dret no sigui només una declaració simbòlica i tingui una capacitat jurídica efectiva s'ha d'obrir el cadenat del 78".

"Esteu a favor de la desobediència dels catalans a l'estat espanyol per a exercir el dret de decidir?
—Com no hauríem d'estar-hi a favor? Hi hem estat a favor quan hi ha hagut gent fent desobediència que ha frenat desnonaments, quan a la Comunitat de Madrid metges, pacients, infermers han defensat hospitals que eren de tothom. Estem a favor de la desobediència quan els poderosos segresten la llei per al benefici d'uns pocs, la desobediència civil no violenta és una eina democràtica. Hem vist molts drets que s'han concedit així. Primer és la democràcia, la democràcia és la base de la llei, i no a l'inrevés".