10 de novembre 2008

Gratis total

Llegesc amb indignació com a Andalusia posaran internet gratis total a tots els ciutadans pel simple fet de ser andalusos. Tot plegat costarà un mínim de 70 milions d'euros cada any. Mentre, aquí, som els que més pagam i els que menys rebem de l'Estat. Ah, i tenim un ordinador per cada 14 nins a les nostres escoles. Resulta, en definitiva, que els nostres impostos serveixen per iniciatives tan "solidàries" com aquesta de l'adsl gratis d'Andalusia. Quan pagui aquest mes els 45 euros de la meva quota d'adsl pensaré amb la mala sort de no ser ciutadà d'una regió privilegiada com Andalusia que empra els nostros imposts per regalets com aquest. I llevonces, quan reclamam un finançament just pel nostre País, encara ens acusen els nacionalistes espanyols de "insolidaris". Vergonya cavallers, vergonya.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia senyor Bennàssar. En aquesta ocasió no estic gens d'acord amb vostè. L'Administració autonòmica és l'encarregada de gestionar els seus recursos, com fan es nostros Consells i Govern Balear, i en molta menor mesura, els ajuntaments. Mentre que noltros tenim despeses en partides com la promoció de la llengua, dels grups de pressió, de festivals i actes de lleure, a Andalusia distribueixen de diferent manera els recursos. La financiació es pot fer eficient o ineficient també amb la seva distribució, no sols en la quantitat proporcional que es reb.

A més, ara que ha tornat resogir un debat sobre la UIB, hi ha mancances en recursos que serien molt més necessàries que no una Facultat de Medicina. En Diéguez del PSIB-PSOE ho va dir una vegada a IB3 i tenia tota la raó, que es destina molt més a una TV autonòmica sense tirada que a la Universitat. Així és comprensible que molts s'estimin estudiar fora, gràcies a ses beques que es donen, que no a la UIB, donat ses seves mancances, encara que mos foti sa realitat.

Salut!

Toni Bennàssar ha dit...

Bona part del doblers que s'estan gastant a Andalusia provenen del denominat "deute històric" que el govern de Zapatero els ha compensat mitjançant llei singular. No em sembla malament que les autonomies destinin els recursos a n'allò que creguin més convenient. El que ja si que em sembla escandalós, és que això ho facin des de el privilegi fiscal i des de la situació de beneficiàries d'un sistema de finançament escandalosament esbiaixat en el seu favor. La solidaritat interterritorial no hauria de servir per coses com aquesta, i menys quan tenim aquí un sol ordinador per cada catorze nins a les nostres aules.

Neula ha dit...

Bon dia, Don Antoni. Tristament, el tema dels dobbers dels deutes històrics venen a resoldre's molts del pics als despatxos dels propis partits. Especialment a Andalusia, on el pagament (i en bona mesura la seva quantitat) del "deute històric" depenia en el seu moment de quin partit fos el més votat a les autonòmiques. Sinó que li demanin a qualsevol partit de l'oposició del PSOE-A, que segur ho té molt present, ençà els darrers 6 anys.

Emperò, seguesc pensant que si les matèries assumides com a competències autonòmiques presenten diferències, no hem de buscar culpables a Madrid i les lleis fiscals (pens en la LOFCA i la LO 7/2001, i els nous estatuts), sinó als governs autonòmics. Al MECD apareixen els percentatges d'escoles públiques i privades a cada Comunitat, on pot veure que Balears és eminentment privada.

Per tant, no veig que es denuncii que el sistema fiscal i de redistribució limita l'actuació d'autogovern (dels principis de l'autonomia) de ses Comunitats menys afavorides, sinó que només es denuncien greuges comparatius de la implementació (dels resulats) amb Comunitats afavorides, deixant intacte el fons de la qüestió, comparant resultats incomparables. Si no es fa una gestió eficient dels recursos econòmics limitats, es faria de forma eficient amb una potestat plena de recabdació? Personalment crec que no, i que aquest és un mecanisme de control. Fins que hagi un Senat on la multilateralitat permeti acords que facin de la fiscalitat un bon punt de partida, i no una mala arribada, es seguiran emprant arguments incomparables per a situacions diferents, que incideixen en la opinió pública de forma negativa.

Salut.